După ce opoziţia formată din PSD şi UDMR a blocat în două rânduri înfiinţarea unui ansamblu cu numele "Ţara Crişurilor", executivul condus de Ilie Bolojan propune ca Centrul de Cultură al judeţului Bihor să achiziţioneze, la licitaţie, servicii folclorice de la un ansamblu privat.

Pe lângă opoziţie... 

"În două şedinţe, după ce s-a desfiinţat Ansamblul Crişana, am încercat în oglindă să înfiinţăm posturi, dar cu durată determinată, la Centrul Cultural al judeţului Bihor (n.r. – tentative eşuate fiindcă nu au întrunit două treimi din voturi în CJ). Este nevoie de servicii folclorice în Bihor, prin urmare am luat decizia să externalizăm aceste servicii. Conducerea Centrului de Cultură ar urma să primească mandat să deruleze o licitaţie în care să selecteze un ansamblu folcloric care să ofere servicii folclorice", a spus preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, marţi, într-o conferinţă de presă.

Un proiect în acest sens - intitulat "Proiect de hotărâre privind mandatarea Centrului de Cultură al judeţului Bihor cu încheierea unui contract de prestări servicii în vederea achiziţionării de servicii culturale folclorice de la un ansamblu folcloric" - va fi pus pe masa consilierilor judeţeni în şedinţa ordinară de joi (16 septembrie). 

Diferenţa este că proiectul acesta are nevoie doar de 18 voturi pentru a fi aprobat, în timp ce cel de înfiinţare a ansamblului "Ţara Crişurilor" a avut nevoie de 24, adică de două treimi, pe care PNL-iştii singuri nu le întrunesc. Prin această stratagemă, Bolojan va evita blocajul în demersul de păstrare, cu costuri mai mici, a tradiţiilor folclorice bihorene. 

Cu bani mai puţini 

Ilie Bolojan a subliniat că în procedura de externalizare vor fi impuse o serie de condiţii ansamblurilor participante, care vor trebui să aibă atât interpreţi, cât şi dansatori, și va exista un nivel maxim al alocărilor financiare. "Bugetul de salarii al Ansamblului Crişana a fost anul trecut de 2,8 milioane lei. Doar salarii! Anul acesta, după anumite reduceri, bugetul a fost de 1,69 milioane lei. Din a doua sumă, am calculat un procent maxim de 70%. Deci putem plăti maxim 20.000 euro pe lună", a explicat şeful CJ. 

Cea de-a doua condiţie pe care o va impune Centrul de Cultură este aceea ca ansamblul să dea două reprezentaţii pe săptămână, una în zilele lucrătoare şi una în weekend, în Oradea sau în Bihor. "Se vor impune anumite standarde de calitate de către specialiştii de la Centrul de Cultură. Astfel, cu bani mai puţini, publicul bihorean va primi mai multe spectacole decât până acum (n.r. – cu referire la lipsa de activitate a desfiinţatului Ansamblu Artistic Profesionist Crişana)", a spus Bolojan. 

"Sper să câştige"

Întrebat dacă la procedura de selecţie vor putea participa şi folcloriştii fostului ansamblu din subordinea Teatrului, dacă îşi înfiinţează un ansamblu privat, Bolojan a spus că sunt liberi să o facă. "Pot să vină fără probleme şi sper să câştige", a adăugat şeful CJ. 

Ansamblul ar putea să dea reprezentanţii pentru publicul bihorean din luna decembrie a acestui an, de Ziua Naţională a României. "Dacă acest lucru (n.r. – delegarea de servicii culturale) va funcţiona, poate este o idee bună să facem şi alte externalizări către artiştii din privat", a spus preşedintele CJ, fără a intra în detalii.