Cu câteva zile înainte ca România să preia preşedinţia semestrială a UE, şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a lansat un atac dur la adresa Guvernului condus de Viorica Dăncilă. Juncker a spus că se îndoieşte ​că guvernul de la Bucureşti înţelege pe deplin ce înseamnă să conducă blocul comunitar timp de şase luni, scrie stirileprotv.ro.

Declaraţia a fost făcută pentru ziarul german Welt am Sonntag, unde şeful Comisiei Europene a spus că România este "din punct de vedere tehnic foarte bine pregătită" pentru misiunea de şase luni. "Dar cred că guvernul de la Bucureşti nu a înţeles pe deplin ce înseamnă să prezidezi ţările UE", a adăugat el.

"Acţiunea prudentă necesită o disponibilitate de a-i asculta pe alţii şi o dorinţă puternică de a pune deoparte propriile preocupări ale cuiva", a mai declarat Juncker.

Europarlamentarii Român au reacţionat în urma acestor declaraţii. Siegfried Mureşan (PNL) a declarat că afirmaţia preşedintelui CE confirmă că UE nu mai arede încredere în guvernul Dăncilă. "Preşedinţia română a Consiliului UE este momentul la care România este chemată să joace o finală a Ligii Campionilor, iar PSD trimite în teren o echipa retrogradata din Teleorman. Aceşti miniştri nu au calificarea necesară pentru a conduce Uniunea Europeană timp de şase luni", a adăugat Mureşan, potrivit hotnews.ro.

De asemenea, liderul PMP, Eugen Tomac, a declarat că, în traducere liberă, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, acuză Guvernul Dăncilă de incompetență și analfabetism funcțional și confirmă că liderii europeni nu mai au niciun fel de încredere în cei care s-au cocoțat în fruntea țării. 

În schimb, europarlamentul Maria Grapini l-a acuzat pe Jean-Claude Juncker că este duplicitar și a afirmat că se supraevaluează președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. "Înseamnă că dl Juncker este duplicitar, pentru că toată lumea a văzut când a fost guvernul României la Bruxelles și când a fost întâlnire bilarală cu primul-ministru am văzut declarația dlui Jucker, care a spus foarte clar că România nu are nicioproblemă, România își poate duce președinția. Înseamnă că, din nou, folosește dubla măsură despre care eu vorbesc - nu poți să spui azi că-i negru și mâine că-i alb”, a declarat pentru Mediafax europarlamentarul Maria Grapini.