220 de elevi din mai multe zone ale ţării, care au fost admişi în acest an în băncile Şcolii "Avram Iancu" din Oradea, singura care pregăteşte agenţi de Poliţie de Frontieră, au depus vineri jurământul militar, în prezenţa unui număr limitat de prieteni şi aparţinători, care, întâi, au trebuit să demonstreze că nu sunt infectaţi cu Covid-19. 

200 de admişi din 1.200 de candidaţi

Evenimentul a avut loc în curtea Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Fronieră "Avram Iancu", în prezenţa secretarului de stat din MAI Gabriel Marius Mureşan şi a chestorului Marin Bondar, adjunctul inspectorului general al Poliţiei de Frontieră Române. 

De asemenea, la ceremonie au asistat şeful ISU Crişana, colonelul Sorin Caba, comisarul-şef de poliţie Adrian Bucur, adjunctul IPJ Bihor, subprefectul Botházy Nándor, vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan, şi viceprimarul Oradiei, Arina Moş.  

Proaspeţii elevi - 155 de băieţi şi 65 de fete - au fost declaraţi admişi în urma susţinerii examenului de admitere din luna martie 2021, la care au fost înscrişi 1.241 de candidaţi. 

Jurământ pentru eroi

"Jur credinţă patriei mele, România. Jur să-mi apăr ţara, chiar cu preţul vieţii. Jur să respect Constituţia, legile ţării şi regulamentele militare. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!", au rostit, în grup, cei 220 de viitori poliţişti de frontieră.

Unul dintre ei a luat apoi cuvântul, subliniind importanţa momentului pentru elevi şi adăugând că au depus jurământul "pentru eroii noştri, căzuţi pe câmpurile României", pentru Avram Iancu, patronul spiritual al şcolii, dar şi pentru "părinţii şi bunicii noştri". 

În timpul ceremonialului, uneia dintre eleve i s-a făcut rău şi a leşinat, probabil şi din cauza căldurii, iar personalul medical al şcolii şi poliţişti de frontieră i-au acordat primul ajutor. Din fericire, tânăra şi-a revenit repede. 

Trandafirii tricolori 

După jurământ, detaşamentul de onoare, respectiv detaşamentele de elevi, în frunte cu diriginţii lor, au defilat prin faţa celor prezenţi. Apoi, revenind în formaţie, ei au cântat "Marşul lui Iancu", în onoarea patronului spiritual al şcolii, Avram Iancu. 

Momente cel puţin la fel de emoţionante ca în timpul ceremoniei au putut fi observate la finalul acesteia.

După pozele de grup, elevii s-au întâlnit cu părinţii, iubiţii sau iubitele, prietenii, care au venit să-i vadă şi să-i încurajeze într-o zi atât de importantă şi să le aducă flori.

O tânără a primit, spre exemplu, un buchet generos de trandafiri tricolori (foto), anume aleşi pentru depunerea unui jurământ de credinţă României. 

Date fiind măsurile de precauţie care trebuie luate în pandemie, fiecare elev a avut dreptul să aibă câte cel mult doi oaspeţi la depunerea jurământului, toate persoanele din afara şcolii fiind nevoite să prezinte fie dovada unui test PCR negativ, fie să demonstreze că au primit ambele doze de vaccin anti-Covid.

De aceea, pe lângă sutele de persoane care au fost prezente în curtea şcolii, în faţa Inspectoratului de Poliţie de Frontieră se mai adunaseră 10-15 persoane care au vrut să-i încurajeze, şi de la distanţă, pe elevi. 

Un an de pregătire 

Elevii care au depus vineri jurământul militar reprezintă cea de-a 32-a serie a Şcolii "Avram Iancu" din Oradea.

Durata studiilor pentru a deveni agent al Poliţiei de Frontieră este de un an. La absolvire, în ordinea mediilor obţinute, tinerii îşi pot alege din posturile disponibile la punctele de frontieră din ţară (la graniţe, în aeroporturi).

Merită menţionat că, pentru înscrierea la şcoala de pregătire a agenţilor poliţiei de frontieră nu este impusă o limită de vârstă, ci sunt alte tipuri de criterii de admitere, inclusiv probe fizice.

Potrivit comisarului-şef Eugen Micheş, purtător de cuvânt al Şcolii "Avram Iancu", în perioada de pregătire elevii şcolii parcurg un proces de învăţământ modern, centrat pe formarea competenţelor din standardul de pregătire profesională.

Elevii au la dispoziţie laboratoare de specialitate, o zonă de simulări tactice, laborator de limbi străine şi de informatică, laboratoare moderne cu acces permanent la internet, "iar condiţiile de cazare sunt comparabile cu cele ale şcolilor de profil din Uniunea Europeană".