Cât de "deraiat" poţi fi ca, după o zi de muncă, odată ajuns acasă, să te arunci într-o conversaţie cu fantasma femeii ideale, dar pe care ai omorât-o fiindcă te-a complexat?

Este scenariul imaginat de un orădean de 30 de ani care a vrut să ilustreze astfel limitele frustrărilor omeneşti. Răzvan Coloja şi-a lansat romanul de debut, "Fabrica cu furnici", vinerea trecută, iar intriga e, pe cât de şocantă, pe atât de incitantă.

Durere scrisă

Răzvan Coloja a început să scrie acum câţiva ani, după ce viaţa l-a trecut printr-o experienţă dureroasă. Nu vrea să relateze despre asta, dar spune, în schimb, că scrisul îl eliberează. "Pentru mine scrisul e plăcerea de a da frâu liber frustrărilor. Te ajută să-ţi exprimi furia, iar eu am început să scriu notiţe ba la locul de muncă, ba noaptea", povesteşte tânărul. Aşa s-au strâns cele 128 de pagini pe care le-a cuprins într-o poveste - "Fabrica de furnici".

Mini-romanul său de debut reprezintă monologul unui programator de calculatoare enervat, plictisit şi frustrat de societatea în care trăieşte. El vede oamenii ca pe nişte furnici şi nu crede în alte valori decât în muzică şi lectură. Aşa ajunge să ucidă femeile de care se simte atras şi care în acelaşi timp îl intrigă, iar ca să scape de remuşcări, bărbatul îşi creează o altă realitate şi trăieşte într-o psihoză continuă.

Gina, "o rochie care ascultă" - cum o caracterizează autorul - e una dintre victimele programatorului frustrat. Fantasma ei îi ţine de urât în fiecare seară bărbatului când se întoarce de la lucru, gata să-i asculte temerile, frustrările şi anxietatea. "În carte, Gina întruchipează idealul feminin, care întruneşte caracteristicile mai multor persoane pe care le-am cunoscut", explică Răzvan.

Fabrica de idei

Au trecut patru ani până când gândurile lui au ajuns sub tipar, turnate în forma unui roman postmodernist. Vinerea trecută, la librăria Gutenberg, tânărul şi-a lansat cartea scoasă de editura "Vremea" în câteva sute de exemplare. Iar volumul a fost apreciat de profesorul universitar Dan H. Popescu şi de lectorul Marius Miheţ, invitaţi să vorbească la eveniment. ""Fabrica de furnici" intră în genul romanului cult "American Psicho"", a spus lectorul universitar Marius Miheţ, precizând că debutul lui Răzvan este nu doar reuşit, ci promiţător. De altfel, şi editura Curtea Veche s-a arătat interesată să re-editeze cartea la începutul anului viitor.

Iar pentru că s-a obişnuit să se exprime prin proză, Răzvan s-a apucat să scrie un nou roman. "Nu vreau să-i divulg încă povestea", spune autorul. Poate pentru că refugiul său, la fel ca cel al personajului din "Fabrica de furnici", este într-o realitate paralelă, dar creativă.