Universitatea din Oradea, prin Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Departamentul de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, şi Universitatea din Szeged (Ungaria), prin Facultatea de Pedagogie "Iuhasz Gyula", Catedra de Limbă şi Literatură Română, organizează o conferinţă internaţională ce se va desfăşura vineri la Oradea şi sâmbătă la Gyula.

Intitulată "Mass-media în post-comunism: moştenire, evoluţie, tendinţe", manifestarea va reuni peste 50 de reprezentanţi ai mediului academic, cercetători, specialişti în măsurarea audienţei mass-media, directori de edituri, jurnalişti din România, Ungaria, Serbia şi Republica Moldova.

Ariile tematice ale lucrărilor care vor fi prezentate în cele patru secţiuni ale conferinţei sunt diverse, de la evoluţia pieţei mass-media, concepte editoriale în mişcare, exigenţe şi derapaje în conţinuturile media la metamorfoze ale limbajului jurnalistic, consumul de mesaje mass-media, criza de imagine a presei, economia mass-media, impactul trustizării asupra mass-media ori efectele crizei economico-financiare în mass-media.

Deschiderea oficială a conferinţei va avea loc vineri, de la ora 10, în sala de conferinţe a Bibliotecii din Oradea, şi va fi onorată de prezenţa consulului general la Gyula, Florin Vasiloni. Tot atunci, profesorul Marian Petcu, de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bucureşti, va vorbi despre "Evoluţii recente în jurnalismul autohton". Ulterior, evenimentul va continua, de la ora 16, cu lucrări pe secţiuni la Hotelul Continental Forum.

Totodată, la conferinţă vor fi prezente cu standuri de carte editurile Tritonic Bucureşti şi David Press Print Timişoara, în cadrul cărora vor fi lansate două recente apariţii editoriale coordonate de Marian Petcu: "O cronologie a cenzurii în România", respectiv "Contribuţii la istoria economică a presei din România".

Cea de-a doua zi a conferinţei se va desfăşura la Gyula (Ungaria), program care va cuprinde şi un  workshop "Presa de limbă română din Ungaria, istorie şi prezent" şi expoziţia "Foaia românească – 65, metamorfoze şi identitate" – activităţi găzduite de redacţia amintitului săptămânal al românilor din Ungaria.

La eveniment poate participa orice persoană interesată de aceste prezentări.