Centrul Regional de Supraveghere Ecologică Munţii Apuseni are o nouă conducere. Jurnalistul Florin Budea, orădean cu convingeri ecologiste şi acum purtător de cuvânt al Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă, a fost ales preşedintele acestei federaţii a asociaţiilor de mediu.

Potrivit unui comunicat al CRSE, transmis marţi, votul s-a dat pe 12 ianuarie, la adunarea generală. "Propunerea, venită din partea Ecotop, m-a onorat. În aceeaşi măsură, trecutul C.R.S.E. şi alegerea mea în această funcţie mă obligă. Am primit mandat pentru a face unele propuneri în vederea revizuirii Statutului C.R.S.E. Şi, chiar mai important decât asta, am sarcina de a readuce la viaţă organizaţia. Nu va fi uşor, dar am convingerea că e necesar", a declarat Florin Budea.

Pe de altă parte, ex-secretarul de stat din Ministerul Mediului şi, totodată, primul preşedinte al CRSE, Viorel Lascu, a declarat că membrii fondatori vor să reactiveze federaţia, mai cu seamă că - spune el - în ultima perioadă, presiunea pe mediul natural este din nou în creştere şi la nivelul judeţului Bihor.

"În viziunea mea, organizaţiile de mediu trebuie să îşi facă datoria de a semnala aceste presiuni şi, dacă este nevoie, de a lua atitudine. În plus, mi-aş dori ca, prin activitatea C.R.S.E., să putem să contribuim şi la demararea sau deblocarea unor proiecte legate de protecţia Munţilor Apuseni", a declarat Viorel Lascu. "Este nevoie de un câine de pază şi pentru ecologie, nu doar pentru democraţie", a mai spus el.

Centrul Regional de Supraveghere Ecologică Munţii Apuseni a deruluat, în anii ’90, mai multe campanii de mediu ("Lăsaţi Crişul verde!" sau "Un singur Padiş. Natural."), iar anul trecut a câştigat definitiv în instanţă procesul pentru protejarea Padişului de construcţia mega-staţiunii pe care controversatul afacerist Viorel Popa dorea să o ridice aici.