Ioan Fărcanea, un bătrânel de vreo şaizeci şi ceva de ani, s-a trezit condamnat pentru o faptă care altminteri ar fi trebuit să-l facă vestit şi menţionat până şi în Cartea Recordurilor. Omul a primit 2 ani de închisoare cu suspendare pentru că ar fi tăiat 94 mc de lemn din pădurile Dobreştiului în doar 3 ore, ba le-ar mai fi şi făcut dispărute din zonă în acelaşi răstimp, chestiune ciudată rău, dacă un chiar imposibilă.

Şi asta un numai din cauza cantităţii impresionante, ci şi pentru că singurul drum din pădurea cu pricina e dotat cu barieră de control, ba mai trece şi prin faţa casei pădurarului. Ca povestea să fie şi mai gogonată, e de menţionat că fapta a fost reclamată la Poliţie la 10 zile după ce a fost cică "descoperită" de şeful Ocolului Dobreşti, Sorin Silaghi, iar destoinicii oameni ai legii au venit să facă cercetările la faţa locului după - ţineţi-vă bine! - un an

 Detaliile, însă, n-au contat nici în faţa procurorilor din Beiuş, nici în faţa judecătorilor, care au dispus condamnarea omului şi obligarea acestuia la despăgubiri. Şi uite aşa banii o să ajungă la Ocolul Silvic, ca să mai acopere lipsurile din gestiune. Bihorel îi propune bătrânului câteva metode de a-şi recupera şi el paguba: să facă reclamă la ferăstraie sau la Gerovital. Că numai cu scule performante şi având o sănătate de fier putea defrişa ditamai pădurea în doi timpi şi trei mişcări.