O instanţă din Spania a dispus arestarea a opt foşti miniştri ai Guvernului regional din Catalonia, aceştia fiind acuzaţi de rebeliune şi utilizarea abuzivă a fondurilor publice. Procurorul general al Spaniei a cerut emiterea unui mandat european de arestare şi pe numele fostului lider catalan Carles Puigdemont, fugit în Belgia.

“Rebelii” în arest

Printre cei reţinuţi se numără fostul vicepremier al regiunii, Oriol Junqueras, fostul ministru catalan de Interne, Joaquim Forn, fostul ministru al Afacerilor Externe din Catalonia, Raül Romeva, dar şi fostul ministru al Justiţiei din regiune, Carles Mundó.

Ei sunt acuzaţi de rebeliune, răzvrătire şi de utilizarea abuzivă a fondurilor publice. Decizia de a-i aresta pe foştii lideri catalani a fost luată de Carmen Lamela, judecător al Curţii Supreme.

Procurorii au cerut ca pentru fostul ministru catalan al Mediului de Afaceri, Santi Vila, care a demisionat cu o zi înainte de declararea independenţei, să fie stabilită o cauţiune în valoare de 50.000 de euro, pentru ca acesta să rămână în libertate.

După cum se ştie, săptămâna trecută, Guvernul spaniol condus de Mariano Rajoy a suspendat autonomia regiunii catalane şi a preluat conducerea directă asupra regiunii, dizolvând Executivul catalan şi Parlamentul regional. Această mişcare a Guvernului spaniol a venit la câteva ore după ce Parlamentul catalan a adoptat o declaraţie de independenţă faţă de Spania.

Puigdemont, “pe goană”

Fostul lider catalan Carles Puigdemont va coopera cu autorităţile din Spania şi din Belgia, cu toate că nu s-a prezentat la audierile ce au loc la Curtea Supremă de Justiţie din Spania. ”Dacă vor cere asta, vom coopera cu justiţia spaniolă şi cu cea belgiană”, a declarat Paul Bekaert, avocatul lui Puigdemont.

El a fost citat să se prezinte la Audienţa Naţională joi şi vineri, pentru a fi inculpat de rebeliune, răzvrătire şi deturnare de fonduri, acuzaţii de care dacă va fi găsit vinovat riscă să fie condamnat la până la 30 de ani de închisoare.

Carles Puigdemont a anunţat că nu se va întoarce în Spania în următoarele săptămâni, adăugând că autorităţile spaniole au iniţiat un ”proces politic”. Procurorul general al Spaniei a cerut emiterea unui mandat european de arestare pe numele fostului lider catalan, pentru rolul său în referendumul pe tema independenţei regiunii. 

Joi, mai mulţi membri ai fostului Guvern catalan s-au prezentat la instanţa din Madrid, unde vor fi judecaţi pentru rebeliune, răzvrătire şi deturnarea fondurilor publice. Puigdemont nu s-a prezentat la audieri.

Anterior, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie din Spania a avertizat instanţa ar putea emite un mandat de arestare pe numele lui Puigdemont. ”Când cineva nu se prezintă pentru a depune mărturie după ce a fost citat de un judecător, în Spania sau în orice altă ţară a UE, în mod normal este emis un mandat de arestare”, a declarat preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Carlos Lesmes.

Soţia româncă, lăsată singură 

Jurnalista româncă Marcela Topor, soţia preşedintelui separatist catalan, în vârstă de 41 de ani, a fost fotografiată în public, miercuri, pentru prima dată după îndrăzneaţa fugă a soţului ei. Ea apare stresată şi obosită în imaginile în care este surprinsă aducându-şi fiicele acasă de la şcoală, scrie Daily Mail. După ce le-a lăsat acasă, jurnalista a plecat din nou cu maşina la o întâlnire.

O sursă apropiată familiei a declarat pentru tabloidul britanic că ”ea se află într-o perioadă foarte dificilă. Nu ştie dacă îşi va mai vedea soţul vreodată”.

Fostul preşedinte catalan, mai bătrân cu 13 ani ca soţia sa, a părăsit Spania luni, abandonându-şi promisiunea de a ”rezista paşnic” eforturilor Madridului de a-i închide Guvernul. Topor a rămas singură cu copiii - Magalí (10 ani) şi Maria (8 ani) -, după ce soţul ei a fugit de arestare în Belgia.

Puidgemont a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă la Clubul Presei, la Bruxelles, că nu intenţionează să ceară azil în Belgia şi a subliniat că se va întoarce acasă doar dacă va primi asigurări că va fi judecat corect.

Topor, o persoană timidă, trăieşte împreună cu copii într-o casă modestă, la Sant Julià de Ramis, la aproximativ o oră şi jumătate distanţă cu maşina de Barcelona. Soţul ei locuieşte de obicei împreună cu ele, deşi deţine un apartament la Barcelona.

După ce Parlamentul catalan a proclamat vineri o republică, Puigemont s-a izolat în casa familiei, evitând lumina reflectoarelor, în timp ce ţara a intrat în haos. El a fost fotografiat luând prânzul la un restaurant vecin şi a urmărit duminică, la televizor, echipa locală, Girona, care a bătut Real Madridul acasă.

Topor, care vorbeşte spaniolă, engleză, catalană şi română, este redactor la revista de limbă engleză Catalonia Today, fondată de soţul ei, şi prezintă Catalan Connections, o serie de interviuri televizate difuzate de un post local. Ea l-a cunoscut pe Puidgemont în 1996, când a jucat într-o piesă la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Amatori în oraşul natal al viitorului ei soţ. El era directorul centrului cultural în care s-a jucat piesa.