Premiul "Justiţie la comandă" se acordă judecătoarei Cristina Marta din Beiuş care, luni, 17 ianuarie, a soluţionat în regim de urgenţă o cerere depusă de asociaţia proprietarilor de terenuri din Roşia pentru modificarea statutului necesar obţinerii unui fond de vânătoare. Iar asta deşi dosarul respectiv fusese suspendat chiar de ea, pentru lipsa unor acte, cu doar o săptămână înainte, iar documentele tot nu au apărut între timp, astfel ca judecata să poată fi reluată conform procedurii!

Minunea s-a petrecut într-o zi în care magistratul nici măcar nu avea şedinţe de judecată, după o discuţie desfăşurată în curtea instituţiei cu preşedinta instanţei, Ancuţa Gavrilă. Ce treabă avea aceasta cu asociaţia? Doar o strânsă prietenie de familie cu şeful acesteia, Sorin Silaghi, fost coleg de ocol silvic cu propriul soţ şi care, dacă noul statut nu era modificat, ar fi trebuit să decarteze 50.000 de euro la Ministerul Pădurilor, ca taxă de concesionare pe 10 ani a fondului de vânătoare.

Cert e că după discuţia cu şefa, judecătoarea Marta şi-a schimbat programul, a intrat în sala de judecată, a strigat cauza şi, deşi nu era prezent nimeni, a pus-o "în discuţia părţilor". Apoi, cu concluzia că părţile "au fost de acord", a soluţionat-o favorabil, ba a şi redactat hotărârea şi a trimis-o în aceeaşi zi lui Silaghi. Nu la sediul din Roşia al asociaţiei, ci la Bucureşti, unde beneficiarul o aştepta ca pe-o izbăvire. Să mai zică cineva că Justiţia nu se mişcă repede!