Cei 555 de delegaţi la Congresul UDMR şi-au ales conducerea formaţiunii politice. Câştigătorul cursei pentru şefia Uniunii a fost desemnat, cum era prognozat, Kelemen Hunor, actualul ministru al Culturii, un apropiat al lui Marko Bela.

Kelemen a obţinut 371 din voturile exprimate, adică aproape 70% dintre voturi, fiind astfel ales din primul tur. Contracandidaţii săi, Peter Eckstein Kovacs şi Olosz Gergely, au obţinut 118, respectiv 47 de voturi "pentru".

Un nou început

În discursul său susţinut în faţa delegaţilor la Casa de Cultură a Sindicatelor, Kelemen Hunor a spus că el este adeptul "înnoirii raţionale", al schimbării planificate şi cuantificabile. El a subliniat că în programul său pentru preşedinţia Uniunii vorbeşte despre trei concepte, respectiv solidaritate, echilibru şi proporţionalitate şi că niciuna dintre comunităţile maghiare nu poate fi lăsată în afara deciziilor de zi cu zi şi pe termen lung ale Uniunii

Despre Kelemen Hunor se spune că este continuatorul politicii fostului preşedinte UDMR, Marko Bela. De altfel, el a menţionat că din cei 21 de ani de existenţă a UDMR, din cei 18 ani cât a fost Marko Bela preşedinte al UDMR, ultimii 15 ani reprezintă şi munca lui. "Prea mulţi, de prea multe ori, au încercat să ne trateze ca pe nişte colonii, pe noi - Uniunea, pe noi - maghiarii din România. Noi niciodată nu am acceptat şi nu vom accepta acest lucru", a afirmat Kelemen.

După aflarea rezultatelor, noul preşedinte le-a mulţumit tuturor celor care l-au votat şi a spus că de luni, UDMR începe un nou capitol, pregătirea alegerilor pentru 2012.

... cu incidente

Pe de altă parte, imediat după anunţarea rezultatelor oficiale, un echipaj al Ambulanţei a fost solicitat să intervină în cazul unui fotoreporter de la o revistă maghiară care a leşinat, cel mai puţin din cauza oboselii. Jurnalistului i s-a acordat primul ajutor în autospeciala de la Casa de Cultură şi se pare că nu a suferit o afecţiune gravă.

CV de preşedinte

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, născut în data de 18 octombrie 1967, în comuna Cârţa (judeţul Harghita), a absolvit, în 1993, Universitatea de Ştiinţe Agricole Cluj, Facultatea de medicină veterinară, iar în anul 1998 - Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Filosofie.

Kelemen Hunor este la al treilea mandat consecutiv de deputat de Harghita. Acesta a îndeplinit funcţia de preşedinte în Consiliului de coordonare al UDMR în perioada 1999 - 2007, iar din anul 2007 a fost ales preşedinte executiv al Uniunii. El a ocupat funcţia de secretar de stat în Ministerul Culturii în perioada 1997-2000, iar din decembrie 2009 este ministru al Culturii în Guvernul Boc. Noul preşedinte al UDMR a participat şi la alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie 2009, când a obţinut 3,83% din voturile valabil exprimate.

Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, din noiembrie 2010, Kelemen Hunor deţine o cotă parte dintr-un teren de 292 de metri pătraţi în Cluj-Napoca, o cotă parte dintr-o casă de 100 de metri pătraţi în acelaşi oraş, ambele dobândite în 2010 prin cumpărare, precum şi un cont bancar de 27.000 de lei.