Într-o conferinţă de presă susţinută vineri seară la Oradea, candidatul la preşedinţia UDMR Kelemen Hunor a declarat că protocolul încheiat între USL Bihor şi UDMR Bihor reprezintă doar o continuare a unei relaţii mai vechi între partide în plan local şi nu afectează protocolul semnat de UDMR şi PDL la nivel central.

Toate-s vechi...

"Există un protocol local de colaborare la nivelul judeţului Bihor încă din 2008 - cum există o astfel de colaborare şi în Satu Mare şi în Baia Mare - care nu au afectat deloc colaborarea noastră la nivel naţional cu PDL şi nu vor afecta nici în continuare. Deci din acest punct de vedere trebuie să ştiţi că nu există nicio noutate", a declarat Hunor, precizând că singura noutate e că reprezentanţii UDMR Bihor "au prelungit o alianţă mai veche la nivel judeţean".

Cât despre relaţia UDMR Bihor şi PDL în plan judeţean, Kelemen a recunoscut că în Bihor nu a existat în ultimul an şi jumătate o colaborare foarte bună cu PDL. "Aici nu a existat o colaborare foarte bună, mai ales după ce prefectul (n.r. Gavrilă Ghilea, susţinut de PDL) pe care tot am încercat să-l convingem, a atacat acea hotărâre prin care instituţiile culturale au fost reorganizate. Deci prefectul nu a fost receptiv, ceea ce a contribuit la prelunigirea acestui pact între organizaţiile locale".

Fără PNL

Liderul UDMR a spus că vrea să rămână în continuare în coaliţie cu PDL. "Eu nu sunt de acord să semnăm o altă alianţă dincolo de cele existente încă de după alegerile de 2008 şi sunt convins că marea majoritate a colegilor noştri, şi delegaţii şi CRU (n.r. Consiliul Reprezentanţilor Unionali), doresc o colaborare în continuare în această coaliţie şi doresc să rămânem la guvernare şi după congres", a spus Kelemen, menţionând că a dorit să sublinieze aceste lucruri deoarece în ultimele două zile "am avut parte de tot felul de intoxicaţii".

Vizavi de declaraţiile făcute de liderul PNL Crin Antonescu, cum că protocolul semnat de UDMR cu USL este un semnal politic pozitiv, cu semnificaţie pentru viitor, Kelemen Hunor a declarat că "nu reprezintă un semnal politic mai mult decât a reprezentat din 2008 până acum". "Nu schimbă cu nimic şi nu influenţează alianţa la nivel naţional", a subliniat Kelemen Hunor.