Campanie murdară 

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri seară la Oradea, candidatul la preşedinţia UDMR Kelemen Hunor a declarat că este convins că va câştiga alegerile pentru preşedinţia UDMR din primul tur, deoarece în cadrul campaniei electorale dusă în partid şi-a promovat propriile proiecte şi nu a făcut campanie murdară.

"Nu m-am ocupat de contracandidaţii mei, nu am vorbit despre ei şi eu cred că aşa e bine. Am vrut să subliniez acest lucru pentru că mai ales în ultimele două zile nu am văzut decât atacuri la persoană la adresa mea. Au fost "telefoane otrăvite", dar vreau să cred că nu se pot manipula 550 de oameni prin declaraţii care nu au nicio bază reală", a afirmat liderul UDMR.

Acesta a precizat ulterior pentru BIHOREANUL că "toţi delegaţii au primit telefoane prin care oamenii fac presiuni asupra lor". Întrebat dacă bănuieşte pe cineva anume să fie în spatele acestor telefoane, candidatul s-a ferit să dea nume şi s-a rezumat să spună doar că "nu ştiu, nu pot să vă spun, dar sigur nu sunt eu", a spus el.

Tokes, visătorul

Pe de altă parte, în ce priveşte declaraţiile europarlamentarului Laszlo Tokes care a afirmat că "dacă Kelemen Hunor se uită în oglindă, se vede Marko Bela", susţinând astfel că este un epigon al lui Marko Bela, Kelemen Hunor a precizat că europarlamentarul visează. "Domnul Tokes visează şi probabil că visele dumnealui nu sunt cele mai plăcute. Dacă el vorbeşte tot timpul despre noi, înseamnă că nu are somn şi din cauza noastră", a declarat candidatul UDMR.

"S-a referit probabil la un clip care circula pe internet, dar eu vă spun că, aşa cum nici Marko Bela nu a fost Domokos Geza (n.r. fost preşedinte al UDMR), nici eu nu sunt Marko Bela. Fiecare avem părerile noastre, personalitatea noastră şi deciziile noastre. Sunt oameni răutăcioşi. Nu pot să spun altceva, nu avem cum comenta", a zis UDMR-istul.

Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, europarlamentarul Laszlo Tokes, a afirmat marţi la Oradea că, în opinia sa, o schimbare a politicii UDMR nu este posibilă atâta vreme cât controlul acestei formaţiuni îl va deţine actualul preşedinte Marko Bela, care a folosit o formulă "putinistă" pentru a-şi păstra poziţia decisivă în cadrul Uniunii chiar şi după ce va preda formal funcţia.

"Ştiţi, este o glumă, că dacă Kelemen Hunor se uită în oglindă, se vede Marko Bela. Deci e un mare pericol ca el să fie un epigon al lui Marko Bela, şi Marko se foloseşte de această formulă putinistă, a la Putin, că renunţă la candidatură, dar îşi păstrează poziţia decisivă în partid", a declarat Laszlo Tokes marţi, într-o conferinţă de presă, răspunzând unei întrebări referitoare la candidatul la preşedinţia UDMR care are cele mai mari şanse de a schimba politica Uniunii.