Curtea de Apel Oradea a decis, definitiv, marţi, ca vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alexandru Kiss să rămână sub control judicar, respingând contestaţia DNA Oradea.

Pe perioada controlului judiciar, instanţa a stabilit în sarcina lui Kiss mai multe interdicţii, printre care şi interzicerea dreptului de a-şi mai exercita funcţia din cadrul CJ Bihor.

60 de zile, sub control

"Curtea de Apel Oradea a respins contestaţiile formulate de DNA - Serviciul Teritorial Oradea şi de contestatorul Kiss A. Alexandru Iosif Francisc împotriva încheierii penale pronunţate de Tribunalul Bihor prin care a fost dispusă în privinţa inculpatului măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, până la data de 01.08.2015 inclusiv", a anunţat un comunicat al Curţii.

Procurorii l-ar fi vrut arestat pe liderul UDMR, invocând în acest sens inclusiv faptul că acesta ar influenţa martorii prin intermediul serviciilor secrete maghiare!

"Toate criteriile cerute de codul de procedură penală sunt îndeplinite, astfel că privarea de libertate a inculpatului se impune. Solicităm să admiteţi contestaţia formulată şi să dispuneţi arestarea preventivă pentru 30 de zile", au cerut procurorii anticorupţie, subliniind că Alexandru Kiss "a comis toate infracţiunile de corupţie pe care le putea săvârşi un funcţionar public".

După ce Tribunalul Bihor a respins cererea de arestare a lui Kiss, procurorii DNA Oradea au adus, în contestaţia depusă la Curtea de Apel Oradea, ca argument suplimentar, o declaraţie a martorului principal din dosar, menită să demonstreze că liderul UDMR ar influenţa ancheta şi, deci, se impune izolarea sa.

Securistul maghiar

"Există date concrete că inculpatul Kiss Alexandru a încercat şi încearcă în prezent, prin intermediul  altor persoane să influenţeze poziţia procesuală a co-inculpatului Bojtor Vilmos Laszlo, în sensul de a-l îndemna pe acesta să ascundă adevărul. Astfel, cu puţin timp înainte de momentul punerii în acţiune a mişcării penale, potrivit declaraţiei inculpatului Bojtor, în timp ce se afla pe teritoriul Ungariei acesta a fost contactat de către reprezentanţi ai autorităţilor statului maghiar care i-au cerut să nu dea declaraţii împotriva inculpatului Kiss şi să-i înştiinţeze cu urmărirea acestuia de către organele judiciare româneşti", arată documentul DNA.

Declaraţia lui Bojtor spune următoarele: "După data de 7 aprilie, când  am fost prezent la DNA Oradea, la doar câteva zile, am fost sunat la telefon de către o persoană necunoscută, care a insistat să ne întâlnim, dorind să-mi transmită un mesaj. M-am întâlnit în staţia OMV din Budapesta unde s-a legitimat ca fiind din cadrul siguranţei naţionale maghiare, cu următorul mesaj: "Îl ştiu pe domnul  Kiss Alexandru şi vă rog să nu vă prezentaţi la audierile DNA din România. Acestea vor trebui făcute în Ungaria cu ajutorul nostru" (al serviciilor secrete maghiare - n.r.)".

"Situaţia creată"

Chiar dacă e posibil ca povestea să fie reală, procurorii nu au adus argumente raţionale cu privire la motivele pentru care n-au folosit-o încă de la prima cerere de arestare a lui Kiss. "Menţionăm că această împrejurare nu a putut fi utilizată cu ocazia propunerii de arestare preventivă, din considerente ce ţin de gestionarea corespunzătoare a situaţiei create", precizează DNA Oradea în contestaţia depusă la instanţă.

Alexandru Kiss a respins noile informaţii, considerându-le neverosimile, iar avocatul său, Răzvan Doseanu, şi-a arătat mirarea că, după ce 12-13 ani în care dosarul a stat în cercetări, apar asemenea argumente. "Acel individ (Bojtor – n.r.) nu spune că s-ar fi încercat vreo influenţare din partea domnului Kiss, ci doar că o persoană l-ar fi contactat, dar nu că ar fi mesagerul domnului Kiss. E o mare diferenţă", a spus Doseanu.

După cum se ştie, liderul UDMR Bihor Alexandru Kiss, magnatul Beniamin Rus şi alţi afacerişti sunt acuzaţi de fapte de corupţie şi spălare de bani pe seama felului în care firme precum Keviep, Selina sau Matrex Trans au fost "racordate" ani la rând la banii publici, în schimbul unor comisioane grase pe care şeful de la Consiliul Judeţean le încasa, împreună cu acoliţii săi.

Detalii, în articolul Adio, Sanyi! După 15 ani în fruntea judeţului, baronul Alexandru Kiss e scos pe tuşă doar cu cătuşele