Vicepreşedintele CJ Bihor şi preşedinte al filialei judeţene a UDMR, Kiss Alexandru, a fost prezent duminică dimineaţă în secţia de votare nr. 111, de la Şcoala Dacia (de pe strada Călimăneşti), la ora 8.30 fix, exact când anunţase. Politicianul a venit neînsoţit şi puţin cam nins, pentru că îşi lăsase jeepul la capătul străzii, să nu deranjeze traficul.

După ce a introdus buletinele în urne, liderul UDMR a declarat pentru BIHOREANUL că, în vreme de criză, e important "să nu mai agravăm problemele economico-sociale cu tensiuni de natură naţionalistă". Kiss vrea ca "maghiarii să fie bine reprezentaţi în Parlament, prin UDMR", afirmând că Uniunea trebuie să se menţină pe scena politică pentru că este "un factor catalizator pentru liniştea ţării".

Fără conflicte

Al doilea dintre reprezentanţii UDMR Bihor care au votat în Oradea la prima oră este Pasztor Sandor, înscris în cursa pentru deputăţie în Colegiul 8. Însoţit de soţia sa, Paszor s-a prezentat la secţia 82 la care a fost arondat, din Episcopia Bihor, la 9.10, puţin peste ora programată. După ce a strâns mâna membrilor din comisia de votare, Pasztor a intrat în cabina de vot, relaxat, spunând că votează "pentru ca etnia maghiară să fie bine reprezentată în Parlamentul României". Candidatul la Camera Deputaţilor şi-a declarat speranţa că după alegerile parlamentare "ţara va merge într-o direcţie mai bună", cu "un viitor fără conflicte".

Pasztor a apreciat că iarna care a năpădit Bihorul nu va influenţa considerabil prezenţa la urne a etniei maghiare. "Probabil va fi o prezenţă cu 0,2-0,5% mai mică decât am apreciat, însă cu siguranţă maghiarii vor veni la vot într-un procent de 20-22%. Potrivit acestuia, în urma alegerilor parlamentare UDMR Bihor va reuşi să obţină "cel puţin un mandat de senator şi două de deputaţi".

UDMR-iştii la vot

Până la ora 11, alţi trei candidaţi ai UDMR Bihor votaseră la secţiile din judeţ. Cseke Attila, candidat în Colegiu 1 Deputaţi, a fost prezent la urne la ora 9.30, în secţia 156 din incinta Liceului Horvath Janos din Marghita, fosta viceprimăriţă a Oradiei Biro Rozalia - candidată în Colegiul senatorial 1 Marghita-Săcueni - a votat la ora 10.30 în secţia 203 a Şcolii Marton Aron din Valea lui Mihai, în vreme ce candidatul din Colegiul 3 senatorial Salonta, Szijarto Zoltan, votase la ora 7 în secţia 164 din Salonta.

Csuzi Istvan, candidat în Colegiul senatorial 4 Oradea, a fost programat să voteze la ora 11.30 în secţia 41 a Colegiului Partenie Cosma din Oradea, Peto Csilla - candidată în Colegiul 6 Deputaţi a fost aşteptată la urne la ora 12.00 în secţia 168 a Casei de cultură din Salonta. La aceeaşi oră erau programaţi şi Szabo Odon - candidat în Colegiul Deputaţi 2 Săcueni, arondat secţiei 189, şi Huszar Istvan înscris în Colegiul 9 Deputaţi Oradea, arondat secţiei 111 de la Şcoala Dacia.