Clubul Kiwanis Art Oradea găzduieşte în perioada 27-29 aprilie Congresul al XIV-lea al Cluburilor Kiwanis din România. Cu această ocazie, la Oradea vor veni peste 50 de reprezentanţi ai filialelor organizaţiei din ţări precum Franţa, Belgia sau Italia, dar şi reprezentanţi ai celor 19 cluburi din România.

Printre activităţile prilejuite de acest congres se numără şi unele dedicate cauzei "Eliminate" iniţiată de UNICEF şi care are ca scop eradicarea tetanosului neontatal în ţări din Lumea a Treia.

Astfel, sâmbătă, de la ora 17, la Filarmonica de Stat Oradea va fi inaugurată expoziţia de picturi şi grafică "Alegerea noastră este viaţa", care conţine lucrări realizate de copii din mai multe oraşe ale ţării. Jumătate de oră mai târziu, în sala Enescu-Bartok, orădenii sunt invitaţi la un spectacol caritabil de muzică cultă oferit de tineri orădeni.

"Tetanosul neonatal omoară sigur şi în chinuri groaznice. Kiwanis Art Oradea sprijină iniţiativa UNICEF de a aduna fonduri pentru vaccinuri prin concertul de sâmbătă. În spectacol sunt incluşi copii şi tineri interpreţi care au fost deja premiaţi de Kiwanis Art printre care şi Vlad Crosman, Măriuca Popa, Iulia Raţiu şi Victoria Cormoş, dar şi elevi de la Liceul de Artă care au câştigat competiţii naţionale", a declarat Iuliana Păcurar, preşedintele Kiwanis Art Oradea.

Preţul unui bilet este de 20 de lei şi poate fi cumpărat la intrare.

În aceeaşi seară, reprezentanţii clubului orădean vor primi Charta de la clubul sponsor Kiwanis Paris - Concorde. Mai exact este vorba de însemnele oficiale ale apartenenţei la familia Kiwanis Internaţional, iar mai apoi delegaţii vor petrece la o seară de gală.

Un eveniment inedit prilejuit de venirea în România a reprezentanţilor Kiwanis Franţa este căsătoria a doi membri ai clubului. Un francez în vârstă de 70 de ani se va căsători religios, la Biserica Sfântul Nicolae, cu o franţuzoaică în vârstă de 55 de ani. Cei doi au ales România fiindcă au fost impresionaţi de tradiţiile de nuntă din ţara noastră. În plus, viitoarea mireasă colecţionează costume populare româneşti.

Clubul Kiwanis este o organizaţie internaţională fondată în 1915 în Statele Unite, care sprijină proiectele pentru dezvoltarea comunităţilor, dar şi educarea şi promovarea tinerilor talentaţi.