Curtea Constituţională a României a validat, joi, rezultatul alegerilor prezidenţiale, într-o şedinţă publică.

Preşedintele Klaus Iohannis a preluat, totodată, oficial un nou mandat. Cu acest prilej, şeful Statului a spus că primul său mandat a fost unul plin de provocări, în care s-a opus cu fermitate acelor tendinţe regresive pe care le-a considerat un real pericol pentru democraţie şi a precizat că va susţine şi pe viitor cu toată hotărârea valorile statului de drept şi parcursul european al României.

"Votul pe care mi l-au acordat românii pentru un nou mandat de preşedinte al României reprezintă pentru mine o onoare deosebită şi, în acelaşi timp, o mare responsabilitate. Primul meu mandat de preşedinte, care se va încheia în mod oficial în foarte scurt timp, a fost unul plin de provocări. Timp de cinci ani, am rămas permanent conectat la problemele reale ale societăţii, iar prin acţiunile mele m-am opus cu fermitate acelor tendinţe regresive pe care le-am considerat un real pericol pentru democraţie", a declarat Klaus Iohannis, potrivit G4media.ro

La eveniment au participat şi membri ai Guvernului Orban.

Pe 21 decembrie, Klaus Iohannis va depune jurământul pentru noul mandat de preşedinte al României, într-o ceremonie la Palatul Cotroceni, mai scrie sursa citată.  

Rezultate finale BEC

Tot joi Biroul Electoral Central a anunţat, printr-un comunicat de presă, rezultatele finale ale alegerior prezidenţiale din turul al doilea. Potrivit acestora, candidatul PNL, Klaus Iohannis, a obţinut 66,09% din numărul de voturi valabil exprimate, iar reprezentantul PSD, Viorica Dăncilă, 33,91% din voturi.

În total, Iohannis a obţinut 6.509.135 de voturi valabil exprimate, iar Dăncilă 3.339.922.

Numărul românilor care s-au prezentat la urne a fost de 10.031.762, reprezentând 54,86% din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente.

Numărul de voturi valabil exprimate s-a ridicat la 9.849.057, reprezentând 98,18% din numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne.

Potrivit purtătorului de cuvânt al BEC, numărul total de voturi nule a fost de 182.648, reprezentând 1,82% din numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne.

În turul 1, numărul votanţilor din ţară a fost de 8,6 milioane de oameni, iar al celor din străinătate a fost de aproape 650.000.