După ce guvernul Orban a fost demis prin moţiune de cenzură, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri seară, un calendar rapid pentru următoarea perioadă. În esenţă, acesta a spus că joi cheamă partidele la consultări, după care probabil va anunţa numele premierului desemnat, că rămâne adeptul alegerilor anticipate, dar dacă va constata că partidele parlamentare nu doresc acest lucru, va "insista" să fie votat un guvern "cu agendă reformatoare, construit de şi în jurul PNL".

"Astăzi am avut un vot mai puţin obişnuit în Parlamentul României. În speţă, o moţiune de cenzură împotriva Guvernului a fost depusă şi votată. Acum cred că este momentul să ne gândim un pic ce avem momentan în spaţiul politic. Vedem, pe de-o parte, un guvern liberal, care vine cu foarte mult entuziasm, cu foarte multă energie, pe un val popular pozitiv, confirmat de toate sondajele publice, un guvern care vrea să facă reforme, un guvern care vrea să vină cu măsuri pentru România, pentru români, care vrea să vină cu proiecte pentru autostrăzi, pentru spitale, cu proiecte clare, deja bine pregătite pentru a încuraja creşterea economică. Pe scurt, un guvern care vrea să repună România în normalitate. Ce aveam de cealaltă parte? O majoritate în esenţă pesedistă, supărată, frustrată, fiindcă a pierdut guvernarea, o majoritate care, evident, se opune cu tot ce are acestor încercări de a îmbunătăţi guvernarea de la noi din ţară", a declarat Klaus Iohannis, potrivit HotNews.ro, care redă şi principalele sale declaraţii.

"Am fost şi rămân adeptul anticipatelor. Eu îmi doresc să intrăm într-o logică ce duce spre alegeri anticipate. Dacă însă constat că partidele nu doresc acest lucru, atunci voi insista ca în continuare să fie votat un guvern cu agendă reformatoare, construit de şi în jurul PNL, să fie foarte clar ce se va întâmpla", a subliniat preşedintele.

Klaus Iohannis a mai spus că primul pas pentru alegerile anticipate a fost făcut prin votarea moţiunii, iar "următorul pas va fi făcut mâine".  

Acesta a subliniat că, în caz de anticipate, se va implica şi "în continuare pentru a construi după alegeri o majoritate solidă care vine cu reforme profunde în beneficiul românilor", a avertizat şeful statului.

"După părerea mea, este inadmisibil să pierdem timpul şi nervii pentru că avem în continuare un PSD care nu doreşte reforme! (...) Dar, în acest moment, soluţia cea mai corectă pentru România este întoarcerea la electorat. Trebuie să avem alegeri parlamentare. Trebuie să avem o majoritate parlamentară care sprijină acest efort de reformare, acest efort care vrea să facă economia performantă, care vrea să îmbunătăţească, în definitiv, viaţa omului de rând", a precizat preşedintele.

După cum se ştie, Guvernul Orban a fost demis miercuri, la 3 luni şi 1 zi de la învestire, după ce moţiunea de cenzură a PSD a trecut, cu 261 de voturi. Pentru a trece moţiunea erau necesare 233 de voturi.

HotNews arată că, după demiterea Guvernului, preşedintele desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament, iar dacă o astfel de majoritate nu există, preşedintele consultă partidele reprezentate în Parlament, conform Constituţiei. În termen de zece zile de la desemnare, premierul nominalizat trebuie să întocmească lista cu membrii Guvernului şi programul de guvernare şi să le trimită pentru dezbatere Camerei Deputaţilor şi Senatului.