Președintele Klaus Iohannis a susținut marți un discurs în plenul Parlamentul European prezentând viziunea României asupra viitorului Uniunii Europene. Șeful statului a pledat pentru unitate și coeziune, respingând varianta unei Uniuni în mai multe viteze.

Iohannis a transmis că România este profund atașată proiectului european și i-a lăudat pe cei care și-au făcut auzită vocea în apărarea statului de drept, făcând aluzie la protestatari.

”În 1989, noi românii nu mai suportăm dicatura comunistă și am înlăturat-o și de atunci construim o democrație pe care noi românii ne-o dorim bazată pe ceea ce se numește valorile europene, valorile democrației europene. În acești aproape 30 de ani, România s-a schimbat profund, suntem o țară din estul Europei care în continuare crede în democrația de tip european”, a spus Iohannis. 

Iohannis a spus că lupta dură, grea, dar corectă împotriva corupției va continua în România, chiar dacă există controverse în dezbaterea internă de la București. El a mai insistat că România este un stat de drept și o democrație tănâră, dar și un pol de stabilitate regională.

”România este un stat de drept, un stat democratic, în România există o dezbatere politică și există ceea ce am denumit o democrație foarte vie. Nu vreau să intru în detalii ale dezbaterii interne, dar pot să vă asigur că eu sunt hotărât să rămân implicat pentru a garanta românilor păstrarea valorilor democratice ale unui stat de drept și continuarea unei lupte foarte dure, grele, dar drepte împotriva corupției. În România, cetățenii au spus foarte clar ce vor, iar eu, care am fost ales de un număr semnificativ de români, o să continuu cu acest mesaj cu care am început, pentru o Românie europeană, o Românie care păstrează intact statul de drept și care luptă cu rezultate notabile împotriva corupției. Eu sunt hotărât că din această luptă va câștiga România democratică, România europeană”, a comentat Iohannis. 

Evenimentul are loc într-un context delicat având în vedere discuțiile recente de la Strasbourg pe tema legilor justiției promovate de Guvernul și Parlamentul de la București, criticate dur și de Comisia Europeană și Comisia de la Veneția. De asemenea, Parlamentul European a decis recent sancționarea Ungariei, decizie luată după o măsură similară dispusă de CE împotriva Poloniei.