Președintele Klaus Iohannis nu vrea să își dea demisia din funcție. După mai bine de o lună de tăcere, în prima reacție publică din acest an, Iohannis a fost întrebat de jurnaliști cum le răspunde celor care îi cer să plece din funcție. Pe scurt, nu vede „util” „să vorbim dacă trebuia să stau sau nu trebuia să stau”, și susține că îi dă dreptate Constituția.
Iohannis se află luni la Bruxelles pentru a participa la reuniunea informală a liderilor europeni despre apărare, printre temele abordate fiind cele legate de posibilitățile militare, industria de apărare, parteneriate în domeniul securității, dar și teme legate de NATO.
„Vom pregăti un ghidaj cu privire la pregătirea Cartei Albe a Apărării”, a spus Iohannis, într-o declarație de presă.
„Avem nevoie de investiții substanțiale pentru refacerea stocurilor de armament, respectiv consolidarea bazei industriale și tehnologice de apărare. Investițiile mai mari în apărare trebuie privite într-un spectru mai amplu, din perspectiva României. România, la graniță cu războiul rus, înțelege în profunzime această necesitate. Un parteneriat transatlantic solid este esențial pentru securitatea și prosperitatea europeană, pentru că ceea ce se întâmplă pe cele două maluri ale Atlanticului rămâne profund interconectat”, a spus Iohannis, citat de G4Media.ro.
Întrebat de jurnaliști ce le răspunde celor care îi contestă prelungirea mandatului până după următoarele alegeri prezidențiale, Iohannis a spus că tema este una populistă.
„Cred că este o temă vehiculată din motive populiste și electoraliste pentru că funcționăm după Constituție și atunci când am fost ales, peste 6 milioane de români mi-au dat votul ca să fac lucrurile ca la carte, iar cartea este Constituția și scrie foarte clar că trebuie să stau până predau mandatul noului președinte ales. Și nu cred că despre asta trebuie să vorbim. Eu oricum peste puține luni plec. Ce am făcut îmi asum. Acum ne pregătim pentru alegeri. Românii trebuie să aleagă un președinte, asta e tema pe care trebuie să o discutăm. Nu văd util să vorbim dacă trebuia să stau sau nu trebuia să stau”, a spus Klaus Iohannis.
O altă întrebare a fost legată de faptul că recent Comisia de la Veneția a publicat raportul privind anularea alegerilor din România și a remarcat că măsura trebuia luată doar în condiții extraordinare. Întrebat dacă au fost destule informații pentru a anula alegerilor și ce le transmite oamenilor care se simt nedreptățiți, Iohannis a răspuns vag.
„Este foarte important să vedem cum s-a ajuns aici. În Constituție, CCR validează sau invalidează alegerile prezidențiale. Aud voci în publicul nostru că trebuie să vină cineva să explice ce s-a întâmplat: Scrie în motivația CCR care a venit cu decizia. Acolo putem să vedem de ce s-a luat decizia. Comisia a venit cu un document în care face în esență niște propuneri despre cum ar trebui făcut dacă cumva s-ar mai întâmpla ceva similar, eu personal sper să nu se mai întâmple. Parlamentul să vadă dacă sunt oportune anumite modificări legislative. Foarte multă lume se simte, poate nu nedreptățită, dar enervată că alegerile nu au avut un rezultat. Acum este cu atât mai important să ne pregătim instituțiile abilitate pentru alegerile din luna mai”.
Vezi mai jos declarațiile președintelui!