Preşedintele României Klaus Iohannis a dat asigurări, miercuri, într-o conferinţă de presă, că nu intenţionează să promoveze instituirea unei carantine la nivel naţional după alegerile parlamentare din 6 decembrie, aşa cum, a subliniat şeful statului, vehiculează nişte "politicieni fără scrupule".

Iohannis a vorbit în deschiderea conferinţei susţinute la Palatul Cotroceni că măsurile de carantină impuse local în anumite oraşe sau comune în ultimele săptămâni dau roade, în sensul că se poate observa, pe statistici, o scădere a numărului de infectări. "Datele relevă că începând cu 20 noiembrie la nivel naţional se observă o tendinţă de scădere a infecţiilor", a spus preşedintele.

Pe marginea acestei teme, însă, Klaus Iohannis a subliniat că nu urmează, după 6 decembrie, o carantină naţională sau intrarea în stare de urgenţă. "Vreau să fie foarte clar: Nu există nici o intenţie, eu nu intenţionez să promovez instituirea unei carantine la nivel naţional, un aşa numit lockdown, după alegerile parlamentare din 6 decembrie. Repet, nu există nicio intenţie de a intra în lockdown după alegeri. Repet aceste lucruri fiindcă sunt politicieni fără niciun fel de scrupule care încearcă să se profileze cu ştiri de tip senzaţional", a afirmat preşedintele României. 

Acesta a subliniat, însă, că măsurile impuse până acum trebuie menţinute fiindcă "nu am învins virusul", iar orice relaxare prematură poate duce la o creştere importantă a cazurilor de Covid-19. 

De asemenea, Iohannis a spus că în România mortalitatea şi gradul de ocupare a secţiilor ATI sunt încă ridicate. "Prea multe persoane dezvoltă forme severe de boală", a spus şeful statului.

Pe de altă parte, Klaus Iohannis a anunţat că pe 1 Decembrie în Bucureşti nu se va organiza o paradă militară, ci o ceremonie discretă. "Am decis ca ceremonia care avea loc în fiecare an la Arcul de Triumf, să fie una extrem de restrânsă, la care sunt invitaţi ambasadori străini, medici şi personal militar. Va fi o ceremonie scurtă, fără paradă militară şi fără participarea publicului, din păcate", a afirmat acesta.