Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că a decis să retragă decoraţiile tuturor persoanelor care au condamnări penale şi că a început această procedură, informează Hotnews.ro.

El a făcut aceste precizări după ce a fost întrebat dacă îi va retrage distincţia lui Adrian Năstase, care a participat la recepţia de 1 Decembrie de la Cotroceni.

Iohannis a spus că a decis să îi retragă distincţia lui Adrian Năstase, dar şi celorlalte persoane condamnate penal şi decorate, transmite aceeaşi sursă.

"Am decis să retrag toate decoraţiile tuturor celor care au condamnări penale şi care se încadrează în prevederile legii care prevede procedură de retragere a ordinelor naţionale. Am demarat această procedură şi sper că va fi finalizată în foarte scurt timp", a declarat şeful Statului. 

Fostul premier Adrian Nastase, condamnat de două ori la închisoare cu executare pentru fapte de corupţie, a fost invitat de Administraţia Prezidentială la recepţia oferită la Cotroceni de Ziua Naţională.

Preşedinţia a transmis că invitarea lui Năstase s-a făcut "conform legii", în "calitate de decorat cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Cruce".

Adrian Năstase a fost decorat în 2002, când era prim-ministru, de către preşedintele de atunci Ion Iliescu. Năstase a primit Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Cruce "pentru întreaga activitate pusă în slujba promovării şi dezvoltării României, pentru competenţa şi abnegaţia dovedite în actul guvernării".