Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat marți după-amiaza că își depune candidatura pentru funcția de șef al Alianței Nord-Atlantice, spunând că o face „în numele României”.

„Am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO. Îmi asum această candidatură în numele României cu toată responsabilitatea, iar această decizie are la bază performanța României, experiența acumulată pe parcursul celor două mandate de președinte al României, înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa și în special regiunea noastră, și angajamentul meu ferm față de valorile și obiectivele fundamentale ale NATO”, a anunțat Iohannis la ora 17, de la Cotroceni.

În discursul său, Klaus Iohannis a mai spus că România este o țară respectată în NATO, la fel și în Uniunea Europeană. „Este un statut pe care ni l-am câștigat de-a lungul ultimilor ani”, a spus șeful statului.

„Cred că este momentul ca țara noastră noastră să-și asume o și mai mare responsabilitate în cadrul structurilor de conducere euro-atlantice. Este o aspirație legitimă”, a argumentat Iohannis.

El a amintit că România a ajuns să aloce 2,5% din PIB pentru apărare și că „valorile cardinale ale Alianței, printre care statul de drept, respectarea drepturilor și a libertăților fundamnetale, au reprezentat busola care ne-a ghidat spre consolidarea unei democrații autentice”.

Amintind și de războiul pornit de Rusia în Ucraina, Klaus Iohannis a subliniat că „umbrela NATO ne-a oferit cele mai puternice garanții de securitate din istorie. Nicicând aceste garanții nu s-au dovedit mai relevante decât astăzi”.

„Noi, românii, ne simțim protejați tocmai fiindcă suntem membri ai Alianței Nord-Atlantice. Rusia se dovedește a fi o amenințare gravă și de lungă durată pentru continentul nostru, pentru securitatea noastră euro-atlantică”, a spus președintele.

Secretar general al NATO este în prezent norvegianul Jens Stoltenberg, al cărui mandat va expira pe 1 octombrie 2024.

Un contracandidat al lui Klaus Iohannis ar fi Mark Rutte, premierul Țărilor de Jos. În presa internațională au apărut informații potrivit cărora acesta ar fi susținut de țări ca Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Franța și Germania. 

Secretarul general al NATO este numit dintre șefii de stat și de guvern din Alianța Nord Atlantică. Liderul NATO este ales în urma consultărilor diplomatice informale între țările membre, care propun candidați pentru post. Nicio decizie nu este confirmată până când nu se ajunge la un consens asupra unui singur candidat, notează Europa Liberă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!