Vremea n-a ţinut, miercuri seară, cu artiştii care au urcat pe scena festivalului Toamna Orădeană care în acest an se desfăşoară în Cetatea Oradea, proaspăt reabilitată. Chiar şi aşa, la spectacole s-au adunat, în pâlcuri, mai mulţi orădeni.

Concertul care a atras cel mai mult atenţia, şi care a fost urmărit de circa 300 de orădeni, a fost unul deosebit, dat de Orchestra Klezmer Oradea (Ary Nagy Sandor, Ion Pintea, Szavuly Robert, Florian Chelu, Nagy Kalman, Alexandru Szuz, Alexandrina Chelu şi Kasa Tamas), alături de mai mulţi invitaţi: actorii Alina Leonte, Richard Balint, Andrian Locovei şi solista Alexandrina Chelu.

Timp de aproape o oră, artiştii orădeni şi-au încălzit spectatorii cu melodii klezmer ori alte cântece cunoscute, unele dintre ele reorchestrate în stilul klezmer, muzica tradiţională a evreilor din Europa de Est, inspirată din ritmurile specifice mai multor ţări.

Publicul a aplaudat, astfel, melodii precum "Tumbalalaika", un cântec folk al evreilor din Rusia, "Limonchiki", "Monti Csárdás", o piesă folclorică scrisă de italianul Vittorio Monti şi inspirată de tradiţionalul csárdás unguresc.

De asemenea, spectatorilor orădeni li s-au pregătit şi melodii în limba rusă, interpretate de Andrian Locovei, şi un cântec în limba franceză, interpretat de Alina Leonte. Alexandrina Chelu a cântat o rugăciune evreiască, iar Richard Balint a primit aplauze pentru melodiile "De-aş avea parale" din musicalul "Scripcarul pe acoperiş" şi "Visul imposibil" din cel mai nou musical al trupei orădene de teatru, "Omul din la Mancha".

Chiar dacă destul de puţini, spectatorii i-au aplaudat atât pe interpreţi cât şi pe membrii orchestrei, care şi-au dovedit talentul şi măiestria pe tot parcursul concertului.

Tot miercuri seară, pe scena din Cetate au urcat, înainte şi după concertul klezmer, Anamaria Mihăieş, Jessie Baneş (participantă la Vocea României), Art Group, formaţia Şcolii de Arte Francisc Hubic, Anca Căuş şi Renata Tolvai.

Pe de altă parte, tot miercuri, în cursul după amiezii, pe scena amenajată în cadrul festivalului, reprezentanţii municipalităţii i-au premiat pe cei 36 de olimpici orădeni care au obţinut diplome la olimpiadele naţionale 2014 -2015.