Începutul toamnei aduce în Oradea o serie inedită de evenimente, toate având în prim-plan comunitatea evreiască și cultura acesteia. 

Festivalul „Euroiudaica” va avea loc pentru prima oară în urbea de pe Crișul Repede și cuprinde o agendă bogată: concerte de muzică tradițională klezmer, conferințe pe teme interesante - cum ar fi „Evreii Rock’n’Roll”, susținută de Berti Barber -, precum și spectacole de teatru ale unor trupe din țară și străinătate. Și toate sunt deschise oricărui curios... 

Festivalul tradițiilor 

Festivalul Euroiudaica, care a debutat în 2007 în cadrul programului „Sibiu - Capitală Europeană a Culturii”, este organizat de Federația Comunităților Evreiești din România, alături de Departamentul pentru Relații Interetnice din Guvernul României. 

Ediția de la Oradea va avea loc în perioada 3-9 septembrie, organizatorii propunându-și „să pună în valoare expresiile artistice și tradițiile care dau măsura identității culturale evreiești europene”. „Ediția de anul acesta va aduce în atenția publicului larg moștenirea culturală a evreilor din România și a celor din Oradea în particular, dar și manifestări ale unor artiști contemporani din România, Ungaria, Slovacia și Polonia”, mai precizează organizatorii. 

Evreii Rock’n’Roll 

Evenimentele bătute în cuie deja se anunță diverse și interesante. De pildă, în prima și în ultima zi din festival, adică pe 3 și pe 9 septembrie, arhitectul Cristian Pușcaș va oferi tururi ghidate ce vor dezvălui povestea patrimoniului evreiesc din Oradea. 

De asemenea, încă din prima seară, Euroiudaica aduce în centrul orașului muzică tradițională Klezmer și dansuri israeliene. Astfel, duminică, 3 septembrie, de la ora 20, pe o scenă din Piața Unirii vor apărea trupele Bucharest Klezmer Band, Hakeshet Klezmer Band și Or Neurim.

Programul zilei de luni, 4 septembrie, va debuta la ora 11 cu „Evreii Rock’n’Roll”, o conferință susținută de muzicianul Berti Barbera la Casa Darvas - La Roche. Festivalul cuprinde și alte conferințe, cum ar fi „Oradea evreiască” (arhitect Cristian Pușcaș și prof. univ. Antonio Faur), „Teatrul idiș în România interbelică” (conf. univ. dr. Camelia Crăciun) sau „Ce a mai rămas din patrimoniul sefard din România” (conf. univ. dr. Felicia Waldman). 

Yiddish Tango 

Casa Darvas - La Roche va găzdui tot luni, de la ora 16.30, lansarea cărții „Abraham Heschel - Un profet al vremurilor noastre”, de Edward K. Kaplan. 

În aceeași zi, de la ora 18.30, pe scena Teatrului Regina Maria se va juca comedia muzicală „Nuntă cu divorț” (foto), a Teatrului Evreiesc de Stat din București, „o fantezie comică, ce ilustrează modul cum se aranjau căsătoriile în familiile evreiești tradiționale, precum și bine-cunoscutele relații dintre soacră și ginere”. 

Seara, de la ora 21, la restaurantul Noo'vo de pe strada Vasile Alecsandri, Berti Barbera (foto) și argentinianul Mariano Castro vor da concertul „Yiddish Tango”, iar a doua zi, marți, 5 septembrie, de la ora 16.30, în același loc va fi prezentată cartea „Frontul roșu” de Avram Steuerman Rodion, urmată de un concert cu sonete muzicale susținut de Florian Chelu Madeva.

Teatru și muzică 

Tot marți, de la ora 19, actorii Teatrului Regina Maria vor juca în Sala Mare musicalul de succes „Scripcarul pe acoperiș”, despre pogromul evreilor din Avatevka. Biletele s-au pus în vânzare pe Eventim.ro la prețuri de 35, 40 și 45 lei. Trebuie subliniat, însă, că accesul la toate celelalte evenimente din cadrul Euroiudaica va fi gratuit. 

Vor urma și alte seri artistice. Teatrul Gólem din Budapesta va aduce miercuri, 6 septembrie, de la ora 18.30, în Sala Transilvania, spectacolul „Final Cut”, iar de la ora 20.30 la Sinagoga Neologă Sion va avea loc un concert de muzică tradițională, susținut de Teatrul Evreiesc din Varșovia.

Aceiași artiști polonezi vor prezenta joi, 7 septembrie, de la ora 18.30, pe scena Teatrului Regina Maria, spectacolul „Der Szturem” (foto), iar apoi, la Sala Transilvania, de la ora 20.30, actorii Teatrului Gólem vor da spectacolul „Vircsaft”. Producțiile vor fi supratitrate în limba română. 

Impresionanta Sinagogă ortodoxă din Oradea va găzdui vineri, 8 septembrie, de la ora 18, un concert al cantorilor Nógrádi Gergely (Ungaria) și Emanuel Pusztai (România), iar sâmbătă, de la ora 16.30, o sesiune „Ask the Rabbi”, în care publicul larg va putea intra într-un dialog liber cu prim-rabinul Rafael Shaffer și cu prof. dr. rabin Asher Ehrenfeld.

Sâmbătă, 9 septembrie, de la ora 21, concertul pe care îl vor susține Nógrádi Gergely, Emanuel Pusztai și formația Pressburger Klezmer din Slovacia (foto) va închide ediția orădeană a Euroiudaica. Un festival care deschide porți spre o comunitate cu rădăcini adânci în Oradea... 

Programul complet al evenimentelor Euroiudaica, în comunicatul trimis de organizatori:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!