Oradea sărbătoreşte, pe 15 iunie, stilul artistic şi arhitectural Art Nouveau, vizibil pe câteva dintre cele mai importante clădiri care dau farmec urbei de pe Crişul Repede.

Sărbătoarea se va întinde pe parcursul întregii zile, cuprinzând de la tururi ghidate şi ateliere, până la vizionări de filme în fostul cinema Libertatea, mai multe proiecţii pe clădiri şi un concert de jazz.

"La Lumière"

Evenimentele, toate cu acces gratuit, sunt organizate de Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor, care se prezintă şi cu numele Oradea Heritage. Acestea vor marca Ziua Mondială Art Nouveau (10 iunie), dar sunt programate sâmbătă, 15 iunie, tocmai pentru ca de ele să se poată bucura cât mai mulţi orădeni. Tema principală a ediţiei 2024 este "Lumina/The Light/La Lumière".

De la orele 10 şi 17, pe pietonala Libertăţii, în spatele Casei Darvas-La Roche, Alexandra Comanici, ilustratoarea cărţii "Coloradea", va ţine un atelier de pictură în aer liber. Ea va pregăti ilustraţii cu palatele orădene, pe şevalete, iar participanţii le vor colora sub îndrumarea ei.

De la ora 10, arhitecta orădeană Mara Vida va susţine, în Casa Darvas, un atelier de vitralii create din hârtie colorată, inspirate de elementele Art Nouveau de pe clădirile din Oradea. De la ora 11, conferenţiarul universitar Deodáth Zuh va susţine prezentarea "Art Nouveau - stil sau mişcare?", iar de la ora 16, pe terasă, artizanii de la Manufactura Lüster organizează un atelier de ceramică şi porţelan.

La film, la "Libertatea"

Anume pentru Ziua Mondială Art Nouveau, fostul cinematograf "Libertatea" din Palatul Vulturul Negru îşi redeschide porţile. Sala Mare va găzdui, de la orele 10, 15 şi 19, proiecţii ale filmului "Klimt" (2006), realizat ca un portret al celebrului artist austriac Gustav Klimt, cu John Malkovich în rol principal.

În aceeaşi zi se vor organiza tururi gratuite, cu pornire de la Palatul Vulturul Negru, pentru cei care vor să descopere patrimoniul arhitectural Art Nouveau din Oradea, programul fiind următorul: orele 10, 11, 12 (în limba maghiară), 13, 15 (în limba engleză), 16, 17, 18, 21 şi 22 (în limba română). De asemenea, fotograful orădean Remus Toderici îi va ghida pe cei interesaţi de fotografie în două tururi anume croite, cu pornire de la orele 17 şi 18.

Trebuie spus că pentru atelierele de creaţie, prelegerea Art Nouveau, proiecţiile de la "Libertatea" şi tururile foto este nevoie de înscriere prealabilă online, detalii putând fi găsite pe pagina de Facebook Oradea Heritage.

"Sărutul"

De la ora 21.30, în premieră, orădenii vor putea vedea pe faţada bisericii romano-catolice Sfântul Ladislau din Piaţa Unirii proiecţii animate, inspirate de lucrările celebre ale lui Gustav Klimt, unul dintre fondatorii secesiunii vieneze. "Descoperă operele lui Gustav Klimt într-un spectacol imersiv care dă viaţă lucrărilor renumitului pictor simbolist şi te poartă prin Epoca de Aur, inspirată de stilul Art Nouveau şi simbolurile bizantine", îndeamnă organizatorii.

Tot ei detaliază că este vorba despre o producţie multimedia care reproduce, la scară mare, unele dintre cele mai cunoscute opere ale celebrului artist, "Doamna cu Evantai", "Sărutul" şi "Portretul Adelei Bloch-Bauer". Proiectul este realizat în parteneriat cu MINA - Museum of Immersive New Art din Bucureşti.

Clădiri animate

Tot de la ora 21.30, palatele Art Nouveau orădene "vor prinde viaţă prin proiecţii multimedia, instalaţii de lumină arhitecturală şi instalaţii interactive".

"Participanţii pot admira într-o lumină nouă Pasajul Vulturul Negru (Piaţa Unirii), Casa Deutsch (str. Vasile Alecsandri), Casa Poynár (Piaţa Ferdinand), Casa Centrală de Economii (clădirea BRD din Piaţa Ferdinand), Palatul Sztarill (Astoria, Piaţa Ferdinand), pasaj Bazar (str. Madách/Republicii), Palatul Stern (str. Republicii), Palatul Apollo (str. Republicii), Palatul Moskovits (str. Republicii) şi Casa Adorján (str. Patrioţilor/Moscovei)", precizează reprezentanţii Oradea Heritage.

Evenimentele dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau se vor încheia cu un concert de jazz susţinut de Luiza Zan în piaţeta din spatele Teatrului de Stat, de la ora 22. Locul a fost ales "pentru a scoate în evidenţă superba casă Adorján, aflată la intersecţia străzilor Patrioţilor şi Moscovei, recent readusă la splendoarea de odinioară", spun organizatorii. Căci, fiind unicul oraş din România care face parte din reţeaua europeană Art Nouveau, Oradea are ce celebra...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!