La doar o oră de când ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că a declanşat procedura de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, 25 de orădeni au ieşit în Piaţa Unirii, pentru a striga împotriva Guvernului PSD şi pentru a-şi manifesta susţinerea faţă de procurorul şef al Direcţiei Anticorupţie.

"Oradea-i de partea ta"

Oamenii au adus cu ei pancarte pe care scrie: "Demnitar? Fără cazier!", "PSD - ciuma roşie", "Penalii - slugile lui Dragnea", "Nu acceptăm dictatura" ori "Toţi pentru justiţie".

De asemenea, ei strigă sloganuri de genul: "Kovesi, nu uita, Oradea-i de partea ta", "Vrem să plecaţi, după gratii să urlaţi", "Demisia", "Hoţii", "DNA să vină să vă ia".

Protestatarii poartă cu ei steaguri tricolore şi, când şi când, îndeamnă la ieşit în stradă, prin lozinci ca: "Nu staţi la ferestre, ieşiţi la proteste", "Veniţi cu noi" sau "Statul la căldură naşte dictatură".

Protestul de sub geamurile Primăriei a început în timp ce în sala mare a palatului administrativ avea loc conferinţa scriitorului Stelian Tănase, intitulată "Elite şi modernizare". Unii dintre participanţii la manifestarea de lângă statuia lui Mihai Viteazul au venit de la acest eveniment, alegând să nu meargă direct acasă. 

Unii dintre ei s-au arătat dezamăgiţi de numărul mic al orădenilor care au ieșit în stradă. "Mă așteptam să fim mai mulţi, să ne vedem mai multe cunoscuţi, dintre cei care am protestat înainte", a spus un manifestant.

În ciuda frigului pătrunzător şi a ploii reci, o fetiţă de circa 2 ani s-a dovedit foarte activă, agitând o pancartă sub forma unei mâini ridicate, cu sloganul "Toţi pentru justiţie", lăsându-se cu greu dusă acasă, în jurul orei 21.

Protestul este organizat de Asociaţia Oradea Civică, ONG care deţine autorizaţie de la Primărie pentru manifestări în fiecare seară. De altfel, o parte din orădenii care protestează joi seară sunt cei care au ieşit adesea în ultimul an, la proteste anti-PSD.

La ora 21:30, în piaţa centrală mai rămăseseră 10 orădeni, "nucleul dur" al protestatarilor.

„Tudorel, nu eşti ieşean..."

Sute de persoane au ieşit în stradă, joi, seară, în mai multe oraşe din ţară pentru susţinerea Laurei Codruţa Kovesi şi a Direcţiei Naţionale Anticoruptie (DNA). Oamenii au strigat lozinci împotriva PSD şi a ministrului Tudorel Toader.

În Piaţa Victoriei, urmare a anunţului ministrului Justiţiei, s-au strâns până în 1.000 de bucureşteni, care au strigat: „DNA să vină să vă ia”, „Nu scăpaţi!”, „Hoţii”, „Tudorel, demisia!”. Manifestații de susținere a DNA au avut loc şi în Sibiu, Constanța, Cluj-Napoca, Timișoara. Iași, Brașov.

Şi la Iaşi, oraşul de unde provine ministrul Justiţiei, s-au adunat peste 100 de persoane, în Piaţa Unirii, pentru susţinerea şefei DNA. Cei prezenţi în piaţă au cerut demisia ministrului Justiţiei şi i-au scandat „Tudorel, sluga model” şi „Tudorel nu eşti ieşean, marş la Dragnea-n Teleorman".