Opt maeștri pizzaioli veniți direct din Napoli vor face show în Piața Ferdinand din centrul orașului în acest weekend, în 21 și 22 iunie, între orele 13 și 22. Ziua de 23 iunie va fi dedicată profesioniștilor, luni urmând să aibă loc Campionatul Național de Pizza Napoletană – Pizza Cup România, precum și un masterclass exclusiv.
Festivalul L’Arte della Pizza - Festa della Pizza Napoletana, aflat la prima ediție, este dedicat uneia dintre cele mai iubite expresii ale bucătăriei italiene: pizza.
„Prima ediție va aduce în centrul orașului farmecul Italiei, într-un eveniment dedicat gustului, tradiției și spectacolului culinar, iar publicul este invitat să descopere secretele unei pizza cu adevărat autentice, pregătite de maeștri veniți direct din Napoli”, spun organizatorii: Associazione Pizzaiuoli Napoletani (APN), alături de Mainardi Food, în parteneriat cu Restaurant Corsarul, Primăria Oradea și Visit Oradea.
APN este organizația oficială care reprezintă și certifică maeștrii pizzaioli din Napoli, recunoscută la nivel internațional pentru eforturile de conservare a standardelor originale ale pizzei napoletane.
Cei opt maeștri pizzaioli, toți membri APN, vor face demonstrații live de preparare a pizzei autentice napoletane, care va fi pregătită pe loc în cuptoare, vor fi spectacole culinare interactive, sesiuni dedicate gurmanzilor și pofticioșilor, standuri tematice și băuturi artizanale, dar și momente muzicale live și DJ seturi care vor reda o atmosferă specifică sudului Italiei.
Ziua de 23 iunie va fi dedicată profesioniștilor, luni urmând să aibă loc Campionatul Național de Pizza Napoletană - Pizza Cup România, ediția a II-a, în urma căruia un juriu internațional format din experți din Italia, Croația și Slovenia vor selecta cei mai buni pizzeri din România, care vor reprezenta țara la prestigiosul Trofeo Caputo - Campionatul Mondial de Pizza Napoletană, ce va avea loc la Napoli în 2026. Participanții vor avea la dispoziție 5 minute pentru a impresiona prin tehnică, creativitate și gust autentic.
Toți participanții la Campionatul Național de pizza Napoletană beneficiază automat și de participarea gratuită la un Masterclass de Pizza Napoletană susținut de Pasquale Poierio - Campion Mondial 2024, categoria Pizza Clasică, și Alen Randanovici - Campion Mondial 2024, categoria Pizza de Sezon.
Masterclassul va avea loc tot în 23 iunie, iar pizzerii profesioniști vor putea descoperi tehnicile autentice de preparare a aluatului, metodele de coacere și criteriile internaționale care definesc o pizza napoletană veritabilă. Înscrierile pentru campionat și masterclass sunt deja deschise.
„L’Arte della Pizza este un festival deschis tuturor, de la profesioniștii din gastronomie la gurmanzi, pofticioși sau simpli curioși care vor să se bucure de o pizza autentică, pregătită chiar în inima Oradiei, cu gust de vacanță italiană și atmosferă de festival”, spun organizatorii.