Mobilizare masivă, joi, în comuna Căpâlna, unde părinţii unui copil de 5 ani au anunţat că fiul lor, care s-a dus, miercuri, cu animalele la păscut nu s-a întors acasă.

Revoltător este că dispariţia a fost sesizată abia joi dimineaţă, după 12 ore în care nimeni nu a ştiut nimic de băieţel.

"Joi, 1 mai, în jurul orei 08.45, poliţiştii Postului de Poliţie Căpâlna din cadrul I.P.J. Bihor au fost sesizaţi de un bărbat de 30 de ani, din localitatea bihoreană Săldăbagiu Mic, comuna Căpâlna, că fiul său de 5 ani a dispărut în seara de 30 aprilie a.c., de pe păşunea localităţii Săldăbagiu Mic", arată un comunicat transmis joi de Poliţia Bihor.

Poliţiştii au descoperit că, înainte de momentul dispariţiei, băieţelul, care provine dintr-o familie de romi cu mulţi copii, se afla cu animalele la păscut pe păşunea aflată la liziera pădurii dintre satele Forău şi Săldăbagiu Mic. Împreună cu el era doar fratele său mai mare, de 7 ani, care, miercuri seară, s-a întors singur acasă.

Văzând că mezinul nu a ajuns, rudele l-au căutat până în jurul orei două noaptea, după care au abandonat.

"Poliţiştii bihoreni au demarat de urgenţă căutările pentru găsirea minorului dispărut, a fost constituită o echipă complexă de căutare în care au fost implicate efective lărgite de poliţişti şi jandarmi, sprijiniţi de localnici voluntari, cărora le-au fost furnizate semnalmentele minorului şi detalii cu privire la zona din care s-a produs dispariţia", precizază comunicatul Poliţiei.

Întreaga zonă a fost cercetată amănunţit, au fost scotocite împrejurimile, pădurea şi terenul din preajma localităţii Săldăbagiu Mic, astfel că micuţul a fost găsit teafăr, joi, în jurul orei 10.30, de unul dintre localnicii din echipele de căutare. Era pe o păşune, la liziera pădurii satului Săldăbagiu Mic, la aproximativ 2,5 kilometri depărtare de locul dispariţiei.

"Minorul a fost transportat la spital pentru supraveghere medicală, însă, din examinarea sa sumară, s-a constatat că acesta nu fusese victima vreunei infracţiuni", mai arată comunicatul Poliţiei Bihor.

Poliţiştii au început o anchetă, iar părinţii monorului ar putea fi amendaţi pentru neglijenţa lor.

Pentru a preveni dispariţia copiilor de acasă, poliţiştii bihoreni recomandă părinţilor să îşi supravegheze foarte atent copiii minori, să nu îi lase în nicio împrejurare singuri sau alături de alţi minori, fără supravegherea unui adult, iar în momentul în care constată dispariţia copilului minor să o sesizeze de urgenţă la poliţie, la numărul pentru apeluri de urgenţă 112.


Sfaturi de la Poliţie, pentru prevenirea dispariţiei copilului tău

FII PRIETENUL LUI :

• Învaţă-ţi copilul să nu intre în discuţie cu persoane străine;

• Să nu accepte bunuri, cadouri sau dulciuri de la persoane pe care nu le cunoaşte;

• Să nu însoţească persoane necunoscute, indiferent de locul unde este invitat copilul, mai ales dacă locul respectiv este neiluminat, dosit;

• Nu da copilului sume mari de bani sau obiecte de valoare, cum ar fi telefonul mobil, bijuterii. Dacă totuşi ţii neapărat să le poarte, spune-i să nu le ţină la vedere;

• Învaţă-ţi copilul să nu invite persoane necunoscute în locuinţă sau să nu le permită accesul atunci când acele persoane solicită;

• Pe timpul nopţii, nu-ţi lăsa copilul nesupravegheat pe stradă sau nu-l trimite la cumpărături;

• Spune-i ca la terminarea orelor de curs să nu se întoarcă niciodată singur de la şcoală, ci în grup împreună cu alţi colegi, sau să nu folosească drumuri neiluminate sau dosnice.