Noul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, pare că vrea cu adevărat să cureţe învăţământul românesc de impostori, şi nu doar de plagiatorii-vedetă, precum fostul premier Victor Ponta ori fostul vicepremier Gabriel Oprea, ci şi de cei celebri în plan local.

Dumitru a decis revocarea titlului de conferenţiar deţinut de Daniela Ionescu, fosta decăniţă a Facultăţii de Textile din Oradea, care, deşi a fost condamnată penal pentru plagiat în 2003, n-a fost niciodată sancţionată pe linie universitară, ba chiar în 2005 a promovat ca şi conferenţiar universitar.

Probleme vechi

Ordinul ministrului, cu numărul 4751/2016, a fost semnat pe 19 iulie, dar nu a fost încă transmis Universităţii din Oradea, urmând să fie comunicat. Asta înseamnă că, din acel moment, Daniela Ionescu va avea gradul de şef de lucrări.

Ministrul Mircea Dumitru a luat această decizie în baza unei hotărâri din 2012 a Consiliului Naţional de Etică, care a constatat că în 2005 Daniela Ionescu a folosit în dosarul de promovare inclusiv cartea plagiată. CNE a constatat atunci că universitara nu a fost niciodată sancţionată pe linie profesională, iar pe 6 februarie 2012 a emis o hotărâre prin care a impus retragerea gradului didactic de conferenţiar, măsură ce trebuia aplicată de Ministerul Educaţiei, respectiv desfacerea contractului de muncă, sarcină trasată Universităţii orădene. Decizia CNE a fost atacată în instanţă de Daniela Ionescu, dar fără succes.

Ce va urma?

Totuşi, până acum, nici una dintre aceste măsuri nu a fost aplicată. În timp ce Ministerul Educaţiei pur şi simplu nu a reacţionat, Universitatea a păstrat-o ca dascăl sub pretextul unor vicii procedurale, invocând faptul că hotărârea CNE a fost comunicată Universităţii cu întârziere şi fără viza juridică a Ministerului Educaţiei, obligatorii conform legii.

Rămâne de văzut acum, dată fiind decizia fermă a lui Dumitru, dacă Universitatea va rămâne pasivă şi o va păstra în continuare pe fosta decăniţă la catedră.

Pe de altă parte, ordinul Ministrului Educaţiei nu stabileşte nicio măsură pecuniară faţă de Daniela Ionescu, dat fiind că aceasta a încasat nemeritat, din 2005 încoace, şi salariile aferente gradului didactic de conferenţiar. O astfel de decizie revine Universităţii din Oradea, care trebuie să decidă dacă îi cer fostei decane şi banii înapoi sau nu.