La fix 5 ani de la decesul Patriciei Aktaa, copila de 5 ani care a murit în mai 2010 la Spitalul de Boli Infecţioase de la o banală toxiinfecţie alimentară, părinţii acesteia au primit rezultatul unei expertizei medico-legale de la Institutul Mina Minovici care arată, între altele, că micuţa trebuia transferată mai devreme la o secţie de terapie intensivă, având în vedere starea gravă în care se afla.

După cum BIHOREANUL a mai scris, mama fetiţei, Delia Scorţe, a susţinut încă de la început că vinovate pentru moartea copilei sunt cele două doctoriţe care au tratat-o, Georgeta Călinescu şi Lenard Ildiko, de la secţia de Boli Infecţioase, acuzându-le de ucidere din culpă şi neglijenţă în serviciu. Călinescu este acuzată de familie că nu a luat măsuri împotriva bolii care o mistuia pe Patricia nici când aceasta avea 42 de grade febră şi că a dispus tardiv transferul la secţia de terapie intensivă a Spitalului Municipal, când Patricia n-a mai putut fi salvată.  Procurorii au deschis imediat o anchetă, dar la 5 ani de atunci, cazul este încă în cercetări.

Zilele trecute, familia a primit una dintre expertizele cheie din dosar, de la INML Mina Minovici. Deşi documentul menţionează că nu s-au conturat "greşeli de tehnică şi conduită medicală care să fi impactat evoluţia cazului", precizările experţilor la întrebările formulate de anchetatori, de părinţii fetiţei şi de doctoriţa Călinescu arată că fetiţa a fost lăsată să agonizeze deşi, fiind în comă şi cu febră de 42 de grade, trebuia tratată într-o secţie de Terapie Intensivă.

"Din raportul de expertiză legală am înţeles că un transfer rapid atunci când s-a instalat starea de comă ar fi  dat şanse de supravieţuire Patriciei. Apariţia stării toxico-septice (care i-a grăbit sfârşitul) s-a manifestat prin frison şi febră înaltă de la ora 22, iar timp de încă 3 ore şi jumătate, fetiţa a fost ţinută în această stare fără să fie monitorizată de aparate sau să-i fie susţinute funcţiile vitale, fără să fie transferată într-o secţie Anestezie Terapie Intensivă. Se spune clar că febra înaltă şi frisonul indicau apariţia bacteriemiei şi impunea transferul în ATI. De asemenea, se spune foarte clar că tratamentul aplicat în seara de 23 mai 2010 în secţia de boli infecţioase nu a fost corect", afirmă Delia Scorţe.

Mama fetiţei a precizat că răspunsul vine după 2 ani de aşteptare şi a fost solicitat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea. Deşi experţii nu reţin negru pe alb vinovăţia cadrelor medicale, ea e convinsă că răspunsurile oferite tuturor întrebărilor din cadrul expertizei conturează clar culpa acestora. "Consider că a venit momentul să se facă dreptate şi cei care se fac responsabili de decesul fetiţei mele în urma erorilor grave comise să răspundă penal pentru faptele lor", a mai spus Delia Scorţe.

Pe de altă parte, nemulţumiţi de mersul greoi al anchetei, părinţii Patriciei Aktaa au făcut plângere împotriva statului român la CEDO, plângere care a fost acceptată.

Citiţi pe această temă articolul "Părinţii Patriciei Aktaa au reclamat statul la CEDO şi procurorii la CSM, acuzând tergiversarea anchetei în cazul morţii fetiţei"