La Sinagoga Ortodoxă Mare, recent reabilitată, au fost comemoraţi, duminică, evreii deportaţi din Oradea în urmă cu 74 de ani spre lagărul Auschwitz-Birkenau, unde celor mai mulţi li s-a aplicat soluţia finală.

În memoria celor 6 milioane de victime ale Holocaustului, în Sinagogă au fost aprinse pe rând 6 lumânări, de către patru supravieţuitori din Oradea, o copilă şi o tânără.

Înainte de ceremonia aprinderii lumânărilor, una de altfel emoţionantă, istoricul Antonio Faur a vorbit despre prigoana evreilor începută în 1940 în Oradea şi apoi despre terorile prin care au trecut aici în anul 1944, când au fost înghesuiţi în ghetou şi apoi deportaţi cu trenuri de marfă spre Auschwitz, unde urma să li se aplice soluţia finală.

Istoricul a amintit că operaţiunea de deportare s-a făcut cu sprijinul autorităţilor maghiare, Oradea fiind la vremea aceeaşi sub ocupaţie horthystă.

Primele deportări s-au făcut din ghetoul destinat evreilor din judeţ, care fusese amenajat în Piaţa Cazărmii şi unde fuseseră duşi circa 8.000 de evrei. Apoi, pe 25 mai, au început deportările evreilor din ghetoul mare, delimitat pe străzile din jurul Sinagogii Ortodoxe, în care se aflau circa 25.000 de persoane, o treime din populaţia oraşului.

Evenimentul de comemorare a deportaţilor s-a desfăşurat în prezenţa a circa 70 de persoane. De altfel, comunitatea evreiască din Oradea este una foarte mică, formată din câteva sute de persoane, în comparaţie cu cea de dinainte de Al Doilea Război Mondial.

După aprinderea lumânărilor, corul "Gyuri Vilan" al Comunităţii Evreieşti a interpretat câteva cântece, iar apoi, la monumentul dedicat victimelor Holocaustului, situat lângă Sinagogă, s-au rostit rugăciuni.

Citeşte şi: Oradea fără evrei: Cum erau persecutaţi evreii din oraşul de pe Criş