Un tractorist salontan ajunge piesa cheie în campania electorală dusă de un politician cu probleme penale care speră să fie ales europarlamentar pentru a căpăta imunitate. Cel mai nou film al premiatului regizor salontan Marian Crişan a debutat în cinematograful orădean sâmbătă seara, cu două proiecţii de gală, în prezenţa regizorului şi a câtorva dintre actori. 

De campanie

Iniţial, premiera naţională ar fi trebuit să aibă loc în luna noiembrie a anului trecut, însă a fost amânată în contextul pandemiei. Astfel, filmul a fost proiectat săptămâna aceasta în cinematografe din Bucureşti. 

În Oradea, primele două proiecţii au avut loc sâmbătă, de la ora 18, în două săli ale cinematografului Cinema Palace din Lotus Center, pentru a se putea respecta restricţiile prevăzute de "scenariul galben". 

Filmat la Salonta, cel de-al patrulea lungmetraj al lui Marian Crişan îi are în prim plan pe politicianul Silvestru Mocanu şi pe tractoristul Viorel Gherman. Politicianul ajunge întâmplător în Salonta în mijlocul unei campanii electorale şi îşi dă seama că poate intra pe sub pielea alegătorilor, în special a celor salontani, dacă se pretinde prieten cu tractoristul Viorel, un om simplu şi corect. 

"Ich bin ein Berliner"

După cum şi regizorul a subliniat în timpul producţiei, filmul "Berliner" arată cum alegătorii sunt deseori manipulaţi şi folosiţi în timpul campaniilor electorale prin tot felul de trucuri, menite să-i facă pe candidaţi să pară "oameni dintre oameni". 

"Ce m-a interesat atunci când am început dezvoltarea acestui film au fost mecanismele de manipulare folosite de politicieni atunci când se apropie alegerile. Aceste cicluri (sau circuri) electorale, în care cetăţenii sunt atraşi, manipulaţi şi apoi uitaţi din nou până la următoarele alegeri", explica Marian Crişan.

Sursa de inspiraţie pentru titlul peliculei a fost celebra frază "Ich bin ein Berliner", în traducere "Sunt berlinez", rostită de preşedintele american John F. Kennedy într-un discurs anti-comunist ţinut în 1963 în Berlinul de Vest şi menită să sublinieze sprijinul Statelor Unite faţă de Germania democratică. Astfel, şi Mocanu – politician uns cu toate alifiile – încearcă să-i facă pe localnici să creadă că şi el este "salontan".

De altfel, cei care vor vedea filmul îşi vor aminti că, periodic, sunt la rândul lor "salontani" ca-n filmul lui Marian Crişan, adică ţinta unor politicieni care le vor votul. 

Ca-n Bihor

Silvestru Mocanu este interpretat de Ion Sapdaru ("A fost sau n-a fost?", "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile"), iar Viorel Gherman de actorul clujean Ovidiu Crişan ("Despre oameni şi melci", "Dimineaţa care nu se va sfârşi"), care surprinde excelent limbajul din Bihor. 

La fel ca în "Morgen" (primul lungmetraj al lui Marian Crişan, filmat tot în Salonta), personajele sunt neaoşe, iar în film şi-au făcut loc pălinca, porodicile, leveşea, mersul cu bicicleta încărcată cu flacoane după apă bună de izvor şi frazele care încep cu "no". 

Din distribuţie fac parte şi mai mulţi actori ai Teatrului Regina Maria, între care Ion Ruşcuţ, George Dometi, Petre Ghimbăşan, Eugen Ţugulea, Sebastian Lupu, Răzvan Vicoveanu, Georgia Căprărin. 

Marian Crişan alături de actorul Ovidiu Crişan şi de alţi câţiva actori din film au fost prezenţi la proiecţiile de gală de sâmbătă. În sală s-au aflat şi mai mulţi invitaţi din Bihor care au sprijinit, într-un fel sau altul, realizarea peliculei. 

La finalul proiecţiilor, Marian Crişan a ţinut un scurt discurs în care le-a mulţumit celor prezenţi, dar şi celor care au contribuit la realizarea filmului. "A fost un film foarte uşor şi plăcut de făcut, dar foarte greu de lansat. Cu toate măştile şi opreliştile, totuşi suntem aici şi ne bucurăm...", a spus cineastul.

BIHOREANUL a scris în 2018 cum Salonta s-a transformat în platou de filmare, mai multe străzi fiind închise temporar pentru ca echipa de producţie să-şi poată face treaba. 

Invitaţie la cinema

Premiera mondială a filmului a avut loc în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Moscova, unde a fost distins cu Premiul "Keen Eye" - Russian Cinema Club Federation. 

Filmul "Berliner" numit "The Campaign" pentru distribuţie internaţională are la bază un scenariu de Marian Crişan şi Gabriel Andronache. Imaginea îi aparţine lui Oleg Mutu, scenografia este semnată de Simona Pădureţu, costumele de Anca Miron şi Sonia Constantinescu iar montajul de Tudor Pojoni. Producătorii filmului sunt Marian Crişan şi Anca Puiu.

"Berliner" poate fi (şi ar trebui) văzut în următoarele săptămâni la Cinema Palace.