În Săucani, sat al comunei Răbăgani, au rămas mai puţin de 500 de suflete. Pe uliţele care n-au văzut în veci asfalt se înşiră case care se întrec cu locuitorii în bătrâneţe. "Aproape toţi sătenii sunt vârstnici", spune primarul Alecsandru Dărăban.

La ei i-a fost gândul, zice edilul, când a hotărât ca Răbăganii să devină prima comună din Bihor care îşi deschide un magazin alimentar, de unde oamenii să-şi poată cumpăra "o pită" ori "o litără dă oloi" fără să mai bată drumul până în centrul de comună. Şi pentru că nu s-a mai pomenit la ţară "bold" care să nu aibă propriul birt, ABC-ul Primăriei nu face nici el excepţie!

Cu de toate

Aflat la numai câţiva kilometri de veşnic neterminatul DN 76, satul Săucani are o uliţă principală, o şcoală, o biserică şi un ABC. Magazinul e ca oricare altul din categoria lui. Amenajat în căminul cultural, are toate cele trebuincioase pentru viaţa de zi cu zi fără pretenţii: de-ale gurii, inclusiv mezeluri şi lactate, băuturi, detergenţi, ţigări. Dar şi o extra-dotare fără de care unii nici nu i-ar călca pragul: masă şi scaune pentru cei dornici să stea pentru un deţ ori pentru mai multe. "N-ai cum altfel", zice vânzătoarea, o femeie la vreo 35 de ani.

"Unitatea de alimentaţie publică" are, totuşi, şi un specific unic: e primul şi deocamdată singurul ABC deţinut de o primărie comunală, prin firma proprie, Constructorul Răbăgani.

Ideea primarului

"Magazinul n-are nicio problemă, funcţionează perfect legal", zice primarul Alecsandru Dărăban (foto). Edilul spune că în 2011, la propunerea sa, Consiliul Local şi-a înfiinţat firma, SC Constructorul Răbăgani SRL, pentru a executa lucrările edilitare curente, astfel încât să nu dea bani altora. "Am introdus o reţea de apă şi canalizare şi apoi m-am gândit că bine-ar fi să avem propria firmă cu care să facem reparaţiile curente. S-a dovedit o decizie bună, până la urmă cu firma asta am ridicat o şcoală de la zero, cu cheltuieli mai mici", explică primarul.

Prin vot, Consiliul Local l-a desemnat administrator la societate pe unul dintre aleşii comunei de la acea vreme, Virgil Leş, care a şi renunţat la calitatea de consilier pentru a nu deveni incompatibil, adică el să voteze şi tot el să şi execute. Singurul care nu l-a vrut a fost taman primarul: bărbatul e nepot de-al lui şi, în plus, şi coleg în PNL. "De propus, PSD-iştii l-au propus administrator, s-au gândit că mai târziu or să-mi poată scoate vorbe. N-au avut cu ce, că firma merge fără probleme".

Nimic de pomană

Un an mai târziu, edilul a avut ideea ca firma să se extindă. "În Săucani avem 486 de locuitori, din care cel puţin 70% sunt bătrâni. Singurul magazin care exista acolo nu era prea aprovizionat, aşa că ne-am gândit să venim şi noi cu o ofertă, să aibă oamenii ăia cum să-şi ia ce au nevoie". Zis şi făcut: Primăria a concesionat firmei căminul cultural pe o perioadă de 10 ani, iar Constructorul Răbăgani a deschis aici magazinul. Între timp, vechiul "bold" s-a închis. Nu din pricina concurenţei, zic chiar foştii patroni, ci a taxelor prea mari către stat.

ABC-ul Primăriei nu este unul "social", ca să dea de pomană, ci are preţuri obişnuite: o pâine costă 3 lei, o pastă de dinţi 5 lei, iar o bere la PET cam tot atât. "Ca-n orice magazin", zice primarul. Afacerea nu se lasă cu vreun câştig mare, ci, din contră, funcţionează la limita profitabilităţii. "N-are cum face profit într-un sat unde oamenii trăiesc din pensii. Dar e important că aceştia au de unde să-şi cumpere o conservă, un salam...", explică administratorul, Virgil Leţ.

Lanţ de "bolduri"

Sătenii nu zic nici ei ceva de rău. "Bine-i că aci, lângă noi. Io, drept să vă spun, mai rar mă duc, că-mi aduce fata de la Beiuş ce-mi trăbă", mărturiseşte baciul Popa Ioan din Săucani. De altfel, nu e singurul dintre bătrânii satului care au pe cineva să le aducă cele necesare de la Beiuş sau de la Oradea, unde hyper şi supermarketurile au nu doar produse mai multe, ci şi preţuri mai mici.

Primarul de Răbăgani visează, totuşi, că într-o bună zi va putea face şi firma Primăriei oferte promoţionale şi plănuieşte chiar să deschidă în toate satele comunei câte un mic magazin, până face un lanţ de "bolduri". "N-am reuşit încă să-l facem pentru că nu avem spaţiile necesare, căminele sunt închiriate altora. Dar când expiră contractele, să ştiţi că mă ţin de plan", promite edilul. Aşa, poate şi preţurile vor fi ceva mai mici, căci cumpărând en gros, firma va cheltui mai puţin. Şi atunci ’or vedea Răbăganii promoţii...