La Şcoala Gimnazială din Cefa, anul şcolar 2020-2021 va începe cu o zi întârziere, şcoala trecând în weekend printr-o nouă dezinfecţie, comandată după ce s-a aflat că directoarea Alexandra Roman şi un îngrijitor au fost confirmaţi cu Covid-19.

Cum niciun alt cadru didactic nu este infectat, elevii şi profesorii vor merge în clase începând de marţi. Potrivit inspectorului şcolar general Virgil Blage, este singura şcoală din Bihor unde anul şcolar nu a debutat pe 14 septembrie.

Toţi, la teste

Directoarea Alexandra Roman a declarat luni, pentru BIHOREANUL, că toţi profesorii şi angajaţii şcolii s-au testat, săptămâna trecută, la sugestia primarului din Cefa, Dumitru Bărnău. În comună, numărul bolnavilor a crescut în ultima perioadă, ajungând vineri la şase cazuri active, motiv pentru care edilul s-a oferit să plătească testele pentru profesori şi alţi angajaţi ai şcolii, astfel încât toţi să aibă certitudinea că elevii încep anul şcolar în siguranţă.

„Am discutat în Consiliul de Administraţie şi am fost de-acord, mai ales că erau temeri că ar fi fost profesori care s-ar putea să fi intrat în contact cu persoane confirmate”, a declarat Alexandra Roman. În urma testării, directoarea şi un îngrijitor al şcolii au aflat, vineri după-masă, că sunt infectaţi cu Covid-19. „Nu am nici cea mai mică bănuială de unde am luat virusul, la şcoală am respectat măsurile de protecţie, am purtat măşti, ne-am dezinfectat mâinile”, a precizat profesoara.

Pentru că nu are simptome de Covid-19, Roman nu a fost internată în spital. Ea s-a izolat într-o locuinţă din Oradea, departe de familia din Cefa.

De mâine, la şcoală

În acelaşi timp, directoarea a cerut ca şcoala să fie dezinfectată, acţiune care s-a desfăşurat în weekend, motiv pentru care a amânat şi deschiderea anului şcolar. „Direcţia de Sănătate Publică spune că putem desfăşura cursurile, tocmai pentru că testele cadrelor didactice sunt negative. Dar, cum am făcut dezinfecţia, am cerut ca elevii şi profesorii să meargă marţi la şcoală”, a zis Roman.

Vestea îmbolnăvirii directoarei a stârnit rumoare în Cefa. „Lumea este îngrijorată, dar s-au luat toate măsurile de precauţie. În plus, copiii vor merge după un orar decalat, ca să nu se aglomereze la grupurile sanitare. Sălile în şcoala noastră sunt mari, efectivele mici, aşa că pot păstra distanţa. Şcoala are măşti, dozatoare cu dezinfectanţi, laptopuri, webcam-uri, nu ducem lipsă de nimic”, a asigurat profesoara.

Parlamentar izolat

Directoarea din Cefa este soţia deputatului PSD Ioan Sorin Roman, care, de când a aflat despre consoarta sa că este infectată cu Covid-19, a intrat în izolare. „Eu sunt la Cefa, soţia la Oradea, ca să nu ne întâlnim”, a declarat parlamentarul, luni, pentru BIHOREANUL.

Nici el nu prezintă simptome de infectare cu coronavirus, aşa că este considerat, deocamdată, doar un contact direct care are obligaţia de a se izola timp de două săptămâni. Conform metodologiei Ministerului Sănătăţii, contacţii direcţi sunt testaţi doar dacă prezintă simptome specifice îmbolnăvirii.