Consilierii judeţeni au aprobat, marţi, cu unanimitate, demararea lucrărilor de conservare la clădirea fostei Policlinici Mari, situate pe strada Republicii nr. 35 şi aflate într-o stare avansată de degradare.
Este vorba, mai exact, despre lucrări "necesare evitării dărâmării, surpării, dislocării totale sau parţiale a edificiului, în lipsa cărora imobilul ar pieri sau s-ar deteriora".
Investiţiile în conservarea clădirii fostei Policlinici se vor face chiar dacă, deocamdată, aceasta este revendicată în instanţă de Ordinul Călugărilor Mizericordieni prin Episcopia Romano-Catolică, procesul fiind pe rolul Curţii de Apel Piteşti, cu termen de judecată pe 21 octombrie. "La data prezentei, întrucât revendicatorul nu deţine o hotărâre judecătorească definitivă, dreptul de proprietate asupra imobilului aparţine judeţului Bihor", se arată în motivarea CJ.
Decizia de intervenţie a fost luată după ce Primăria Oradea a notificat Consiliul Judeţean cu privire la responsabilitatea instituţiei din urmă, în calitate de proprietar, de a se îngriji ca imobilul fostei Policlinici să nu mai fie un pericol public, riscând altfel amenzi.
Într-o întâlnire anterioară între reprezentanţi ai Primăriei Oradea, CJ Bihor şi Episcopiei Romano-Catolice, cele trei părţi s-au înţeles să conlucreze pentru conservarea imobilului până când litigiul în privinţa acestuia va fi finalizat.
"Datorită incertitudinii patrimoniale cauzate de existenţa pe rolul instanţelor a unui litigiu, la întâlnirea sus amintită s-a agreat un montaj financiar care să conducă, în orice ipoteză de stingere a litigiului, la o finalitate care să satisfacă din punct de vedere legal toate instituţiile implicate în acest proiect", se arată în adresa trimisă de Primărie către Consiliul Judeţean. Cu alte cuvinte, părţile s-au înţeles să se deconteze în momentul în care procesul se va termina.
Pe de altă parte, în aceeaşi şedinţă consilierii au aprobat, tot cu unanimitate, o hotărâre care se referea la menţinerea afectaţiunii de interes public a clădirii din strada Moscovei nr. 5 în care funcţionează Filarmonica Oradea, Şcoala de Arte Francisc Hubic iar Teatrul Regina Maria şi Teatrul Szigligeti deţin, de asemenea, câteva încăperi, precum şi nerestituirea acesteia în natură Episcopiei Romano-Catolice, care a cerut-o Comisiei Speciale de Retrocedare a unor bunuri care au aparţinut cultelor religioase din România.
Conform legislaţiei, imobilele considerate de interes public îşi vor păstra această afectaţiune timp de 10 ani chiar dacă ar fi retrocedată vechilor proprietari.
Un proiect similar trebuia să fie votat de aleşii bihorenilor şi în luna iunie, când însă consilierii UDMR şi PSD l-au scos de pe ordinea de zi. Atunci, consilierii judeţeni ai UDMR ar fi avertizat că vor vota împotrivă alături de cei ai PSD, aşadar propunerea nici nu a mai fost discutată. Marţi, însă, aceasta a fost votată de toţi cei 28 de consilieri judeţeni prezenţi, din totalul de 35.