Războiul dintre Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Oradea continuă. În cea mai nouă "bătălie", CJ Bihor se foloseşte de propria-i "agenţie de ştiri", News Bihor, pentru a critica municipalitatea că are "o ruină în palmares", şi anume clădirea fostului Spital de Neurologie şi Psihiatrie.

Impozitează, dar nu reabilitează

Pe portalul agenţiei News Bihor, finanţată din banii judeţului, a apărut zilele trecute un material amplu cu titlul "Fostul spital de Neurologie şi Psihiatrie, o ruină din palmaresul municipalităţii".

Articolul arată că imobilele de pe strada Louis Pasteur, o clădire şi două anexe, "sunt lăsate în paragină de mai bine de trei ani de zile". "Acest lucru se întâmplă, culmea, tocmai la primăria care supraimpozitează drastic, cu peste 500%, clădirile abandonate de proprietari în voia sorţii", scriu angajaţii CJ Bihor.

În articol se face un istoric al clădirii şi se precizează faptul că spitalul a fost desfiinţat pentru reducerea cheltuielilor municipalităţii. De asemenea, se precizează că pentru clădire a existat un litigiu cu Sindicatul Liber din Învăţământ Bihor, încheiat în 2015, printr-o înţelegere între părţi.

Angajaţii Judeţului scriu că, în anii trecuţi "un impunător spital", clădirea a devenit acum "un focar de infecţie", fiind înconjurată de gunoaie. În acelaşi articol, se menţionează că "imaginea dezolantă a clădirii fantomă" este "o pată pe obrazul "imaculat" al municipalităţii".

Primăria: Căutăm finanţare

Tot ei transmit şi poziţia Primăriei vizavi de această clădire, şi anume aceea că se caută surse de finanţare pentru reabilitarea şi repunerea în circuit a acesteia: "În prezent imobilul se află în conservare, urmând ca în perioada următoare să identificăm o sursă de finanţare, întrucât repunerea în circuit a clădirii presupune lucrări complexe de arhitectură, recompartimentări, finisaje interioare la pardoseli, pereţi, tavane, finisaje exterioare, izolare termică, instalaţii interioare şi exterioare etc".

În acelaşi articol, CJ Bihor critică Primăria şi pentru că a crescut taxele şi impozitele locale cu 20%, "cel mai mare procent din 1990 încoace".

Oamenii CJ Bihor onbservă şi faptul că Primăria s-a grăbit să efectueze cât mai multe plăţi la finalul anului trecut, "de peste 20 milioane euro", pentru a nu rămâne cu bani în cont, dar n-a investit în imobilul de pe Louis Pasteur, care aşteaptă "o perspectivă pentru a renaşte din propria cenuşă".

Şi CJ Bihor are o ruină... 

În trecut, primarul Bolojan a criticat conducerea CJ Bihor, formată din preşedintele Pásztor Sándor şi vicepreşedinţii Ioan Mang şi Traian Bodea, fiindcă nu reabilitează fosta Policlinică Mare din strada Republicii, câştigată la finele anului 2016 după un proces de îndelungat cu Ordinul Călugăresc Mizericordian, dar aflată într-o stare avansată de degradare.

De altfel, la un moment dat Pásztor spunea că CJ Bihor se gândeşte să vândă acea clădire şi nu să investească în ea. Luna trecută, însă, Ioan Mang a declarat că, până la urmă, CJ Bihor vrea să reabiliteze imobilul şi, probabil, să-l transforme în sediul instituţiei, în bugetul pe 2018 fiind cuprinşi bani pentru realizarea studiului de fezabilitate. "Am avut discuţii la Guvern pe această temă şi chiar se întrevăd variante pentru reabilitarea ei", spunea acesta, într-o conferinţă de  presă.