Ediţia a doua proiectului Swimathon, organizat de Fundaţia Comunitară Oradea, a avut loc sâmbătă la Bazinul Olimpic "Ioan Alexandrescu", reunind 15 cauze caritabile pentru diverse proiecte educaţionale, de sănătate ori mediu.

Pentru acesta, în maratonul de înot s-au înscris 215 înotători, faţă de 111 anul trecut, care au înotat în echipe cât mai multe lungimi de bazin în 50 de minute. De asemenea, au existat şi curse dedicate familiilor şi copiilor.

La Bazinul Olimpic s-au prezentat şi echipe de susţinători ai cauzelor propuse, în special din partea unor companii care au reprezentanţe în Oradea, precum Tiger Amira, Celestrica ori Plexus, care de altfel au înscris şi înotători, precum au şi donat pentru cauzele preferate.

În acest an, pentru a strânge bani pentru Festivalul Internaţional de Teatru Scurt, organizat de Teatrul Regina Maria, în bazin au sărit şi doi actori, Răzvan Vicoveanu şi Şerban Borda, precum şi trei voluntare ale teatrului, toţi aceştia fiind încurajaţi din tribune de alţi actori şi voluntare îmbrăcate în majorete.

De asemenea, în premieră, un grup de cinci deţinuţi de la Penitenciarul Oradea, alături de patru gardieni, au înotat pentru cauza "Împrumut pentru viaţă", în încercarea de a strânge fonduri pentru Ana-Maria, o orădeancă diagnosticată cu o tumoră pe creier şi care are nevoie de tratament la o clinică din Germania.

Cele mai multe lungimi de bazin le-a parcurs, însă, echipa "Five" care a înotat pentru proiectul amenajării unei grădini speciale pentru persoanele cu sindromul Down care frecventează Centrul de zi "Iedera". Cele 82 de lungimi de bazin au fost înotate de cinci poloişti ori foşti poloişti: Cosmin Baidoc, Lucian Tirla, Dorin Creţu, Rareş Domocoş şi Cristian Sfârlea. Echipa va primi din partea organizatorilor 1.000 de lei pentru cauza pe care au susţinut-o.

La Swimathon 2014 s-a strâns dublul sumei adunate în 2013, mai exact aproape 53.000 de lei faţă de 26.000 de lei. Mare parte din bani, mai exact 42.000 de lei, fuseseră deja donaţi de către firmele convinse să se alăture cauzelor înaintea maratonului propriu zis, iar restul adunaţi de echipele Fundaţiei Comunitare la intrarea în Bazinul Olimpic. Doritorii încă mai pot dona pentru unul dintre cele 15 proiecte caritabile ori în folosul comunităţii accesând site-ul www.fundatiacomunitaraoradea.ro.