O mie de euro pentru fiecare copac tăiat! Cu atât a fost amendată Primăria Oradea de comisarii Gărzii de Mediu, după ce a doborât 9 stejari din Piaţa Unirii fără aviz de mediu. Edilii au anunţat că vor contesta în instanţă amenda, considerând-o profund nedreaptă.

"În alte locuri s-au tăiat 80 de copaci şi n-a fost nevoie de aviz de mediu", spune revoltat viceprimarul Mircea Mălan, arătând că autorităţile de mediu au dublă măsură pentru tăierile de arbori. În funcţie de cine le comandă.

Uite avizul, nu-i avizul!

Sub ochii ecologiştilor extrem de vocali, marţea trecută drujbele au pus la pământ cei nouă stejari de pe aliniamentul din faţa Palatului Vulturul Negru. Edilul Ilie Bolojan, care atunci susţinea o conferinţă de presă în Primărie, le-a spus jurnaliştilor că tăierile se fac legal, pentru că Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor avizase întregul proiect de reabilitare al Pieţei Unirii, iar Direcţia Tehnică a Primăriei eliberase avizul pentru tăieri de arbori.

Şefa APM Bihor, Sanda Mercea (foto), l-a contrazis însă pe primar şi a declarat că tăierile sunt ilegale, invocând Legea 24/2007,care, în urma unor modificări aduse anul trecut, obligă autorităţile locale ca pentru tăierea unui arbore sănătos să ceară şi acordul agenţiilor pentru protecţia mediului, nu doar al direcţiilor tehnice. Or, în cazul stejarilor din Piaţa Unirii, APM refuzase explicit acest acord încă din luna februarie, cerând Primăriei să-i integreze în proiectul de reamenajare.

Edilul-avocat în acţiune

După ce stejarii au fost doborâţi, în centru au descins şi comisarii Gărzii de Mediu Bihor, care au constatat ilegalitatea tăierilor şi au amendat Primăria cu 40.000 de lei. Sancţiunea, însă, va fi contestată de municipalitate în instanţă, a anunţat viceprimarul Mircea Mălan.

De profesie avocat, acesta susţine că amenda este injustă în primul rând pentru că APM Bihor a aprobat întregul proiect al reabilitării Pieţei Unirii, care prevede inclusiv plantări de pomi pe locul stejarilor. "Numai cei de la APM ştiu cum putem planta copaci peste alţi copaci", se miră edilul (foto). Apoi, a adăugat el, copacii oricum trebuiau tăiaţi, mai devreme sau mai târziu, deoarece lucrările la reţeaua de canalizare le-ar fi afectat rădăcinile şi s-ar fi uscat. Chiar şi dacă, prin absurd, rădăcinile ar fi scăpat neatinse de excavatoare, ele ar fi distrus apoi noul pavaj din piaţa centrală. "APM ar trebui să se gândească la proiectul final, nu să bage beţe în roate", consideră viceprimarul. Şi, în final, mai are un argument: în legătură cu alte proiecte mai mari, "unde s-au tăiat 80 de copaci", Agenţia n-a considerat că acestea au un impact negativ asupra mediului, cum a apreciat în cazul reamenajării Pieţei Uniri. Altfel spus, autorităţile de mediu umblă cu două măsuri diferite...

CNADNR, pe lângă lege

Proiectul la care face Mălan referire este al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, care vizavi de Metro construieşte un pasaj suprateran peste calea ferată, iar peste DN 1, la ieşirea din Oradea spre Oşorhei, un sens giratoriu care să faciliteze accesul către şi dinspre pasaj. Pentru realizarea giraţiei, însă, zeci de pomi din păduricea dintre şosea şi Cartierul Tineretului au fost tăiaţi, fără niciun studiu de mediu, fără niciun aviz de la APM şi fără să fi luat nicio amendă.

BIHOREANUL a aflat că CNADNR a depus proiectul spre avizare la APM Bihor în 2012. Directorul de atunci al Agenţiei, Ovidiu Dăescu, i-a dat undă verde, stabilind că "activităţile vor  avea  un  impact  redus  asupra  factorilor  de  mediu sol,  subsol, vegetaţie  şi  faună". "Proiectul nu prevedea însă defrişări", explică acum Sanda Mercea.

Totuşi, realitatea este fix pe dos: pentru aplicarea proiectului de construcţie al CNADNR au fost puşi la pământ zeci de copaci, nu nouă, ca în centru. Compania Naţională nu a cerut niciun aviz pentru tăierea lor, aşa cum era obligată de lege. Şi totuşi, Garda de Mediu n-a văzut defrişarea. Abia la sesizarea BIHOREANULUI, comisarul-şef Viorel Ţepele a transmis că va trimite o echipă în control chiar în această săptămână, nu la fel de prompt ca atunci când Primăria a fost amendată pe loc, imediat după tăieri. Aşa că mai rămâne de văzut dacă intransigenţa comisarilor va fi aceeaşi sau dacă un pom doborât de CNADNR se va dovedi mai puţin important ca unul tăiat de Primărie...


APM VS. PMO
Alte proiecte, probleme similare

Neînţelegerile între Primăria Oradea şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor datează de câteva luni. În aprilie, BIHOREANUL dezvăluia că municipalitatea are în lucru trei proiecte fără avizele APM: amenajarea Dealului Ciuperca, construcţia aquaparkului Nymphaea şi a parcării subterane din strada Independenţei.

La Ciuperca, APM Bihor a refuzat să elibereze avizul de mediu pe motiv că i-a fost cerut tardiv, la trei săptămâni după deschiderea şantierului. La aquapark şi la parcarea subterană, situaţia este similară cu cea din Piaţa Unirii: Agenţia n-a aprobat tăierile de arbori, cerând să fie integraţi în proiect. Directoarea Sanda Mercea declara atunci că, dacă cererile municipalităţii sunt justificate, APM va emite avizele. Ca să demonstreze că nu se opune Primăriei din oficiu, Mercea a oferit drept exemplu şantierul drumului expres, unde APM a permis tăierea a 200 de copaci. "Deşi este un număr mare, am dat aviz pozitiv, pentru că am înţeles că drumul nu se poate face şerpuit printre copaci", spunea Mercea.