Guvernul României a decis, vineri, împărţirea în mod egal, indiferent de cerinţe şi necesităţi punctuale, a sumei de 476 de milioane de lei, consiliilor judeţene şi municipiilor reşedinţe de judeţ din ţară. Astfel, Consiliului Judeţean Bihor i-a fost alocat suma de 6,5 milioane de lei, iar Oradiei suma de 5 milioane de lei. 

Banii provin din Fondul de rezervă bugetară al Guvernului. 

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Dezvoltării, condus de bihoreanul Cseke Attila, "fondurile au fost solicitate de Consiliile Judeţene pentru acoperirea costurilor serviciilor de asistenţă socială şi de protecţie a copiilor, respectiv de autorităţile locale pentru acoperirea unor datorii legate de serviciile de termoficare şi a unor cheltuieli ale proiectelor comunităţilor locale". Este vorba inclusiv de finalizarea unor investiţii publice. 

Cseke a subliniat că fiecare Consiliu Judeţean va primi, în mod egal, suma de 6,5 milioane de lei, iar fiecare reşedinţă de judeţ va primi 5 milioane de lei. "Consiliul Judeţean Ilfov a primit o sumă totală de 11,5 milioane de lei, iar, în judeţul Hunedoara, atât municipiul Deva, cât şi municipiul Hunedoara au beneficiat de suma de 5 milioane de lei", a transmis ministrul Cseke, precizând că reşedinţa de judeţ din Harghita a primit sprijin financiar la o alocare precedentă, astfel că suma de 5 milioane de lei a fost distribuită între celelalte localităţi din judeţ. 

Amintim că, la precedenta alocare de fonduri guvernamentale - pentru ajutorarea municipiilor în contextul scumpirii energiei - Oradea a primit o sumă mică, de 3,6 milioane de lei, din cele 60 de milioane pe care le-a cerut.