Copiii au repetat fiecare mișcare pe care le-am arătat-o și, imediat ce am terminat explicațiile, au fugit pur și simplu la baie. Fiecare și-a pus cutia de săpun pe marginea chiuvetei, și-a scos săpunelul și s-a spălat pe mâini, urmărind atent mișcările tipărite pe cutie. A fost pentru prima dată când elevii au arătat un interes atât de mare pentru un gest aparent atât de mic.”

De fiecare dată când își amintesc această întâmplare petrecută la școala din colonia de romi din Rontău, membrii clubului Rotary Club Oradea 1113 zâmbesc. I-a impresionat felul în care au reacționat elevii, energia și implicarea copiilor și au simțit că demersul lor, prin campania ”Mâini curate, copii sănătoși”, începută acum patru ani, chiar dă roade.

Ateliere de spălare corectă a mâinilor, în Piața Unirii

La fel au simțit și la sfârșitul săptămânii trecute, când, pe 15 octombrie, au marcat Ziua Internațională a spălatului pe mâini. În cadrul unui stand amenajat în Piața Unirii, unde aveau loc manifestările Oradea Festifall 2022, membrii clubului Rotary au organizat ateliere de educație igienico-sanitară, în cadrul cărora au învățat 100 de copii cum să își spele corect mâinile și au împărțit pliante și săpunuri.

Bogdan Bocșe, președintele Rotary Club Oradea 1113.Prin acest proiect – Mâini curate, copii sănătoși -  îi învățăm pe cei mici să se spele corect pe mâini. Este modalitatea prin care contribuim la reducerea incidenței bolilor contagioase și, prin urmare, a absenteismului școlar. Spălatul mâinilor este un gest indispensabil pentru o lume civilizată, iar copiii, dar și adulții trebuie să știe să îl efectueze corect”, a explicat Bogdan Bocșe (foto), președintele Rotary Club Oradea 1113.

Mulți dintre copiii care au trecut pe la standul Rotary au recunoscut că nu știau toate mișcările corecte pentru spălarea mâinilor. “Mișcările predate azi mi se par foarte interesante. Nu știam de ele. De obicei, mă spăl cu săpun simplu. O să aplic mișcările de acum înainte“, a promis Casian, un puști de 10 ani. Cu doi ani mai mare, Dominic a decis: “După această lecție o să îmi spăl mâinile altfel și voi pune mai mult accent pe spălatul mâinilor, deoarece este mult mai important decât am crezut până acum.”

Și părinții au dat asigurări că vor fi mai atenți cu spălatul pe mâini. ”Știam de o parte dintre mișcări, nu știam că sunt 6 și că spălatul mâinilor trebuie să dureze 20 de secunde. Atât copiii, cât și noi, părinții, vom acorda mai multă atenție spălatului pe mâini. Cred că și cadrele didactice ar trebui să acorde mai multă importanță acestui gest”, consideră un tată.

Codruța a venit la standul Rotary cu cele două fiice ale sale, de 4 și 6 ani: ”Fetițele știau o parte din mișcările predate azi, dar nu toate. Eu le spun acasă să se spele cât mai mult pe mâini, să dureze mai mult săpuneala și clătirea mâinilor.“

Spălatul mâinilor, cel mai ieftin instrument de prevenție

Campania ”Mâini curate, copii sănătoși” a început în 2018, când membrii Rotary Club Oradea 1113 au observat o situație de-a dreptul îngrijorătoare. ”Am identificat faptul că majoritatea copiilor, chiar și cei din familii foarte educate, nu se spală corect pe mâini. Analizând datele, am descoperit cât de multe boli sunt transmise printr-o igienă precară a mâinilor. Spălarea mâinilor cu săpun este o protecție extrem de simplă și eficientă, care previne infecțiile și salvează vieți. Este, de fapt, cel mai ieftin instrument de prevenție pentru orice sistem de sănătate”, spune Oana Mudura (foto jos, a doua din dreapta), inițiatoarea campaniei.

Oana a pornit de la statistici care arată cât de gravă este lipsa igienei mâinilor pentru sănătatea umană. Astfel, într-o lume în care 3 miliarde de oameni, inclusiv sute de milioane de copii care merg la școală, nu au condiții pentru a se spăla cu săpun pe mâini, consecințele pot fi mortale. Peste 700 de copii sub 5 ani mor în fiecare zi din cauza bolilor diareice provocate de lipsa igienei, arată datele UNICEF.

În plus, specialiștii au dovedit că simplul spălat pe mâini cu săpun ne ferește de peste 200 de boli, printre care: diareea, toxiinfecții alimentare, pneumonie și infecții respiratorii, infecții bacteriene, hepatita A și B, boli dermatologice și oftalmologice.

Toate aceste date i-au determinat pe membrii Rotary să treacă la fapte. Au luat la rând mai multe școli din județ, predându-le celor mici lecția simplă, dar de foarte mulți neștiută a spălatului pe mâini. Nu s-au limitat la aceasta, ci le-au împărțit copiilor săpunuri naturale, produse de o firmă din Oradea – Skin Novels – și împachetate în carton reciclat pe care sunt imprimate mișcările corecte de spălare a mâinilor.

2.000 de copii au învățat spălatul corect pe mâini

Oana Bungău, managerul proiectului în cadrul Rotary Club Oradea 1113În acțiunile organizate de-a lungul celor patru ani de la debutul campaniei au fost cuprinși peste 2.000 de elevi, susține Oana Bungău (foto), managerul proiectului în cadrul Rotary Club Oradea 1113: ”Am mers în școlile de la sate și am încercat să-i explicăm fiecărui copil care sunt pașii pentru spălatul corect pe mâini. Impactul a fost foarte mare, copiii au fost entuziaști și dornici de experiențe noi. Am avut feed-back ulterior de la părinții care ne-au povestit cât de încântați au fost copiii de lucrurile pe care le-au învățat în cadrul atelierului. Unii chiar au păstrat cutia săpunului, ca să aibă amintire de la curs.”

Unele dintre clădirile unităților de învățământ în care a ajuns campania Rotary Oradea nu aveau toalete moderne sau apă curentă. ”La școala din comuna Aștileu, cu sprijinul companiei Holcim, am amenajat o toaletă modernă, care are toate facilitățile necesare pentru o igienă corectă în condiții corespunzătoare. A doua astfel de toaletă a fost pusă la punct la o școală din comuna Bratca din banii strânși la Swimathon”, își amintește Bogdan Bocșe. Următoarea toaletă modernă va fi amenajată în acest an în cadrul școlii din satul Hinchiriș, comuna Lazuri de Beiuș.

Nici măcar pandemia COVID-19 nu i-a împiedicat pe membrii Rotary Club Oradea 1113 să-și continue campania. Din contră, le-au dat un imbold și mai puternic, pentru că în această perioadă a fost accentuată importanța igienei mâinilor. Din cauza restricțiilor, mesajul ”Mâini curate, copii sănătoși” a fost transmis online, cu ajutorul unui clip video.

Parteneri ai campaniei au fost, încă de la început, atât specialiștii DSP Bihor, cât și cei ai Inspectoratului Școlar Județean. ”Este important să ne deprindem măsurile igienico-sanitare de mici, pentru că le vom folosi toată viața. În acțiunile pe care le avem cu adulții, noi chiar facem referire la faptul că aceste deprinderi sunt învățate și folosite corect de la vârste tinere. Spălatul mâinilor este un lucru esențial în tot ce înseamnă igienă”, consideră medicul Călin Sonea, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Bihor.

Luminița Popa, manager de resurse umane PlexusDin acest an, campania ”Mâini curate, copii sănătoși” este susținută și de compania Plexus Services Ro. ”Ne-am alăturat acestui proiect deoarece ne interesează binele comunității și dorim să contribuim la dezvoltarea unui stil de viață sănătos. Investiția în igiena mâinilor este un instrument esențial în prevenirea și atenuarea focarelor de boli și infecții, inclusiv COVID-19. De aceea, investiția în educația igienico-sanitară a copiilor nu numai că îi ajută să prospere, ci le oferă și un început mai sănătos în viață”, a precizat Luminița Popa (foto), manager de resurse umane în cadrul companiei.

”Mâini curate, copii sănătoși” este un proiect realizat de voluntarii Rotary Club Oradea 1113. Mai multe informații despre impactul economic, social și sanitar găsiți pe website-ul proiectului.

Vezi mai jos imagini din timpul campaniei desfășurate în Piața Unirii!

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!