În perioada 8-10 octombrie, sătenii din Pericei, localitate din judeţul Sălaj, aflată în apropierea judeţului Bihor, îşi sărbătoresc produsul care i-a făcut celebri. Cea de-a treia ediţie a Festivalului Cepei va începe vineri seara cu o expunere a istoriei Periceiului şi continuă sâmbătă de la ora 11 cu o deplasare pe bicicletă din Pericei până în Şimleu Silvaniei şi înapoi, în cadrul acţiunii "Pentru un mediu mai curat şi pentru siguranţa noastră - vrem piste pentru biciclişti!".

"Dietă" cu ceapă

Petrecerea va începe, însă, de la ora 13, odată cu întrecerile sportive şi distractive din Cupa Cepei, cu o expoziţie cu vânzare de ceapă, dar şi cu concursul de gastronomie între gospodine, care îşi vor arăta măiestria în a prepara în total peste 20 de specialităţi gătite pe bază de ceapă.

A doua zi a sărbătorii se va încheia cu o petrecere în aer liber, în curtea şcolii, acolo unde se vor desfăşura de altfel toate activităţile zilei de sâmbătă.

Duminică, în ultima zi a sărbătorii cepei, organizatorii au programat reprezentaţii ale formaţiilor "Meseşul" şi "Terbete" din Zalău şi "Berekenye" din Cehu Silvaniei, care vor avea loc la Căminul Cultural, începând de la ora 17. Tot acolo, de la ora 19, va avea loc programul distractiv de cabaret din Oradea. Seara se va încheia cu un bal unde va cânta formaţia Cross şi cu un foc de artificii.

Record de Pericei

monumentul cepei_1.jpgCeapa cultivată în Pericei a devenit cunoscută şi din pricina faptului că, în 2008, a intrat în Cartea Recordurilor pentru cea mai mare cunună din ceapă făcută vreodată, aceasta având lungimea de 4.518 metri. "Periceiul este una dintre localităţile care are cea mai multă şi mai calitativă ceapă din ţară", spune celebrul Sandu de la Pericei, cultivator de ceapă, dar şi producător al cunoscutei pălinci de gutâi.

Lângă şcoala din Pericei, autorităţile din comună au ridicat Monumentul Cepei (foto), înalt de 6,5 metri, care a fost omologat de World Records Academy ca fiind cel mai înalt din lume.

În Pericei, cultivatul cepei este un stil de viaţă, fiecare familie recoltând anual minim câteva căruţe cu ceapă. "Depinde cât de mare e familia. Cu cât mai mulţi copii, cu atât mai mulţi oameni vrednici de muncă", explică Sandu de la Pericei.