Filmul "La Gomera", regizat de Corneliu Porumboiu, a fost desemnat drept propunerea României pentru o nominalizare la categoria "Cel mai bun lungmetraj internaţional".

Înainte să ajungă în cinematografe, pelicula va fi prezentată în premieră la Oradea în cadrul celei de-a doua ediţii a TIFF Oradea, care va avea loc între 6 şi 8 septembrie.

Vlad Ivanov este Cristi, un poliţist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia. El ajunge în insula La Gomera (Spania) pentru a învăţa "El Silbo", un limbaj fluierat folosit de localnici. Limbajul codat îl va ajuta să-l elibereze pe Zsolt (Ţambrea), un traficant aflat în arest la Bucureşti şi singurul din bandă care ştie unde sunt ascunşi banii.

Pelicula "La Gomera" a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes, unde a fost selectată în competiţie.

Acum, filmul a primit majoritatea voturilor în şedinţa Comitetului de Selecţie Anuală a Filmului Românesc pentru participarea la secţiunea "Cel mai bun lungmetraj internaţional" a premiilor Oscar acordate de Academia Americană de Film.

Academia Americană de Film a decis, în aprilie 2019, să schimbe denumirea categoriei "cel mai bun film într-o limbă străină" în "cel mai bun lungmetraj internaţional" (Best International Feature Film), deoarece "reprezintă mai bine această categorie şi promovează o viziune pozitivă şi cuprinzătoare a creaţiei şi artei cinematografice ca experienţă universală".

"La Gomera" va avea premiera în cinematografele româneşti pe 13 septembrie 2019, fiind distribuit de Ro Image şi 42 KM FILM.

"La Gomera", al cincilea lungmetraj regizat de Corneliu Porumboiu, a intrat în cursa şi pentru nominalizare la Premiile Academiei Europene de Film ("Oscarurile Europene").

Este prima producţie semnată de Porumboiu care a fost filmată şi în afara României, în Spania şi Singapore. Din distribuţie fac parte Vlad Ivanov, Catrinel Marlon (Menghia), Rodica Lazăr, Sabin Ţambrea, Julieta Szönyi, George Piştereanu, István Teglas, Agustí Villaronga, Cristóbal Pinto şi Antonio Buíl.

Cele cinci filme nominalizate Oscar, la categoria "Cel mai bun lungmetraj internaţional", vor fi anunţate pe 13 ianuarie 2020. Cea de-a 92–a ediţie a Galei Premiilor Oscar va avea loc pe 9 februarie 2020.