Lucrările de la Evaluarea Naţională 2015 din judeţul Harghita au fost validate anul acesta cu o ştampilă pe care denumirea examenului era scrisă greşit. În loc de Evaluarea Naţională ştampila arăta "Evaloare Naţională". Greşeala a fost fotografiată şi făcută publică de către unul dintre consilierii primarului din Comuna Tulgheş, din judeţul Harghita.

Inspectorii şcolari din judeţul Harghita au sesizat greşeala cu doar câteva ore înaintea examenului de la finalul clasei a VIII-a, astfel că nu au mai avut timp să o corecteze.

O fotografie cu ştampila a fost postată zilele trecute pe Facebook de Cristina Timariu, consilier al primarului comunei Tulgheş din Harghita. Fotografia a fost făcută cel mai probabil cu telefonul mobil.

Ştampila a fost realizată la atelierului lui Voido Josef din Miercurea Ciuc, cel care a realizat ştampile pentru Inspectoratul Şcolar din Harghita ani la rând.

„A fost o greşeală şi în jumătate de zi nu puteam să facem nimic. Domnul Josef a făcut o greşeală, dar în câteva ore nu putea să refacă toate cele 96 de ştampile, aşa că am cerut aprobare să le folosim pe acestea”, a spus Ion Gârbea, inspectorul şcolar de la Harghita. Acesta a adăugat că "domnul Voido Josef va face o altă lucrare pentru care nu va mai primi bani".

”Le-am lăsat aşa pentru că nu era un semn distinctiv, era în tot judeţul”, a spus şi Aurora Parfeni, inspector şcolar adjunct.

Acum, inspectorii de la Harghita vor să afle, însă, cine a folosit telefonul mobil în centrul de evaluare, lucru interzis prin metodologie.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei spun că ştampila cu greşeli este în responsabilitatea inspectoratului judeţean. Metodologia de examen prevede că inspectoratele şcolare prin comisiile judeţene de evaluatre trebuie să se asigure că fiecare şcoală are ştampilă de examen.