Porţiunile de conductă mâncate de rugină, cu risc de avarie, au fost modernizate, contoarele de căldură şi apă caldă vechi au fost înlocuite, iar o parte din reţele de recirculare a apei, refăcute. CET-ul orădean a trecut testul deschiderii sezonului de termoficare şi are toate şansele să iasă cu bine din iarnă.

"Suntem acoperiţi din punct de vedere al capacităţii de producţie. Putem să furnizăm oraşului căldură, fără probleme, până la temperaturi exterioare de -20 grade Celsius", spune directorul comercial al societăţii Termoficare Oradea, Dan Creţu.

Fără avarii 

Vă mai amintiţi iarna anului 2016, când o avarie apărută în zona Parcului Brătianu a lăsat jumătate din oraş fără încălzire mai bine de două zile? Ei bine, şansele ca incidentul să se repete în actualul sezon rece sunt minime.

Termoficare a înlocuit în ultimii ani aproape 38 de kilometri de reţea magistrală şi mai mulţi kilometri de reţea secundară veche, pentru a evita spargerea lor în sezonul rece şi întreruperea alimentării oraşului cu energie termică.

"Investiţiile au dat rezultate. Anul trecut nu am avut nicio avarie pentru remedierea căreia să avem nevoie de 24 de ore. Avem toate motivele să credem că la fel va fi şi în iarna aceasta", promite directorul comercial Dan Creţu (foto).

Revizia de iarnă

Pentru a avea garanţia unei funcţionări neîntrerupte a sistemului de termoficare, pregătirile de iarnă au început cu revizia centralei pe gaz, în valoare de 54 milioane euro, pusă în funcţiune în urmă cu patru ani. "Toate lucrările de mentenanţă au fost făcute, aşa că din punctul nostru de vedere nu vom avea probleme legate de producţie", spune Creţu.

Totodată, Termoficare şi-a asigurat toată rezerva de gaz necesară pentru ca oraşul să treacă cu bine prin iarnă. "Potrivit contractului încheiat în septembrie, am asigurat 1,3 milioane megawatt-oră, ceea ce înseamnă tot consumul oraşului până în luna mai", zice directorul.

Societatea a obţinut în urma negocierilor un preţ al gazului suficient de bun pentru ca încălzirea să nu se scumpească iarna aceasta. "Preţul gigacaloriei nu va creşte în acest sezon de încălzire", promite Creţu.

Au înlocuit "spărturile"

În ceea ce priveşte starea reţelelor, Termoficare a înlocuit peste vară o jumătate de kilometru de reţea magistrală, care aduce agentul termic de la centrală în punctele termice, şi un kilometru de reţea secundară, între punctele termice şi blocuri.

Printre altele, au fost înlocuite porţiuni de magistrale din zonele Tudor Vladimirescu, Republicii, Roman Ciorogariu şi Republicii, şi de conducte secundare de pe străzile Alexandru Cazaban, Gheorghe Doja şi Piaţa Creangă. 

"Am atacat cu prioritate zonele cu potenţial de avarie, cum s-a întâmplat în strada Tudor Vladimirescu, unde am mai avut probleme, pentru a înlătura pericolul apariţiei unor spărturi şi întreruperi în furnizarea serviciilor peste iarnă", spune directorul.

Reparaţii de vară

În paralel cu lucrările de pe conducte, pe lângă cei 30 de kilometri de reţea de recirculare înlocuiţi în ultimii ani, Termoficare a reabilitat încă 700 de metri de conducte aferente punctelor termice 521 (strada Roşiorilor) şi 705 (strada Tudor Vladimirescu).

Tot peste vară au fost înlocuite 123 de contoare de termoficare şi tot atâtea apometre de apă caldă, la intrarea în blocurile deservite de punctele termice 875 (Nufărul II), 119 (strada Liniştii), 872 (Nufărul II), 833 (Velenţa) şi 514 (strada Alexandru Cazaban).

Prin programul de reparaţii, Termoficare a spălat chimic schimbătoarele de căldură din 12 puncte termice din tot oraşul, pentru a îmbunătăţi calitatea serviciilor, şi a înlocuit două mari vane de secţionare defecte, din Parcul 1 Decembrie şi strada Ady Endre.

"Prin înlocuirea celor două vane, în cazul unor avarii, pe care nu ni le dorim, nu vom mai fi nevoiţi să oprim toate punctele termice din zonă, ci doar 5-6, pentru a putea interveni pe reţea", spune directorul.

Primii din ţară

Odată lucrările încheiate, Termoficare Oradea a fost primul operator din ţară care a reuşit pornirea încălzirii în municipiu încă din 12 octombrie, în paralel cu răcirea vremii. 

"Săptămâna trecută era pornită încălzirea în tot oraşul", spune Dan Creţu. Cu promisiunea că nici nu se va opri până la încălzirea vremii, în primăvară...

(Advertorial)