Corso-ul orădean a fost plin, miercuri dimineaţa, după ora 10, de sute de elevi de la 13 şcoli orădene, mai multe decât cele anunţate iniţial, care au mărşăluit de Ziua Internaţională pentru Nonviolenţa în Şcoală.

Marşul a fost organizat la iniţiativa deputatei liberale Florica Cherecheş, care a motivat că în acest fel poate să ofere mai multă vizibilitate mesajului transmis şi de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, care organizează periodic acţiuni antiviolenţă în şcolile şi liceele din Oradea.

"Deoarece astăzi este Ziua Internaţională pentru Nonviolenţa în Şcoală, am zis că trebuie să întărim acest mesaj, în primul rând de prevenire, iar în al doilea rând de educare a tinerilor că divergenţele se pot rezolva şi altfel decât prin violenţă. O elevă mi-a spus că aşa putem da un mesaj şi adulţilor, căci de multe ori copiii urmează exemplul adulţilor", a spus deputatul Florica Cherecheş.

O parte dintre cei circa 500 de elevi adunaţi la marşul care a început la magazinul Crişul şi s-a încheiat în faţa Casei de Cultură a Municipiului au purtat pancarte şi mesaje specifice precum "Nu lăsa violenţa să te transforme într-un infractor!", "Violenţa este arma celor slabi" sau "Stop violenţei în şcoli!". La finalul acţiunii, ei au intrat în sediul CCMO, unde au urmărit un film educativ pus la dispoziţie de IPJ Bihor, numit "Cheia e la tine!", care prezintă destăinuirile unor tineri care au ajuns la închisoare din cauza violenţei.

Acţiunea de miercuri a fost organizată în colaborare cu IPJ Bihor şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor. Iniţial, la marş şi-au anunţat prezenţa şcolile: Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu", Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", Colegiul Naţional "Iosif Vulcan", Colegiul Tehnic "Mihai Viteazul", Colegiul Tehnic "Traian Vuia", Colegiul Tehnic "Transilvania", Colegiul Tehnic "Constantin Brâncuşi", Liceul Teoretic "Ady Endre", Liceul Tehnologic Sanitar "Vasile Voiculescu", Liceul Reformat "Lorántffy Zsuzsanna" şi Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu".