Potrivit unui comunicat al europarlamentarului Tokes Laszlo, Parlamentul European a adoptat, pe 5 mai, cu 488 de voturi pentru, 48 împotrivă şi 57 de abţineri, Rezoluţia referitoare la interzicerea tehnologiilor pe bază de cianuri în mineritul din UE.

Astfel, rezoluţia cere Comisiei Europene interzicerea folosirii acestor tehnologii până la sfârşitul anului 2011 în toate ţările Uniunii, deoarece "aceasta este singura modalitate sigură de protejare a resurselor noastre de apă şi a ecosistemelor împotriva poluării cu cianuri în urma activităţilor".

Tőkés László a iniţiat demersurile pentru această rezoluţie în martie 2009 dorind să tragă un semnal de alarmă cu privire la investiţia de la Roşia Montană, unde se doreşte ca mineritul să se facă prin tehnologii care folosesc cianura.

Împreună cu alţi 40 de europarlamentari, fostul episcop reformat s-a adresat comisarului european de mediu Stavros Dimas, prezentându-i pericolului pe care îl reprezintă proiectele de minerit de la Roşia Montană, respectiv Chelopech şi Krumovgrad din Bulgaria.

Proiectul înaintat de popularii europeni s-a lovit de o importantă opoziţie din partea delegaţiei româneşti în PE. "Cel mai vocal a fost democrat-liberalul Marian Jean Marinescu, care a încercat chiar să modifice proiectul rezoluţiei, cu sprijinul colegilor săi Elena Băsescu, Petru Luhan, Cristian Preda, Traian Ungureanu şi Iosif Matula, astfel încât acesta nu ar fi avut nicio valoare", se precizează în comunicatul trimis de europarlamentarul bihorean.

Social-democraţii Daciana Sârbu şi Cătălin Sorin Ivan au fost de partea interzicerii folosirii cianurii în mineritul din UE, fapt salutat de Tokes Laszlo.