Fosta preşedintă a Organizaţiei de Femei a PDL Bihor şi director al Cancelariei Prefectului, Adelina Coste, a fost instalată în noua funcţie, cea de subprefect, luni dimineaţă, de către prefectul Gavrilă Ghilea şi secretarul de stat în MAI Mihai Capră.

În deschiderea ceremoniei, desfăşurată în sala mare a Consiliului Judeţean, Capră a salutat numirea, arătând că astfel creşte şi ponderea femeilor rândul înalţilor funcţionari publici, după care a dat citire Hotărârii de Guvern prin care Coste a fost numită în funcţie, săptămâna trecută.

Omul nr. 1

Coste a jurat să respecte "Constituţia şi legile ţării" şi să facă "cu bună-credinţă tot ceea ce stă în puterea sa pentru binele locuitorilor judeţului", după care prefectul a elogiat-o, spunând că în anii de colaborare au făcut echipă bună.

"A fost cea cu care m-am consultat în tot ceea ce am avut de făcut în Prefectură. A fost omul meu numărul unu şi până acum lucrurile au funcţionat bine. Eu sper că şi de acum înainte vor funcţiona la fel de bine, şi ar trebui chiar mai bine", a spus Ghilea, subliniind că experienţa Adelinei Coste a crescut atât în administraţie, cât şi în cariera politică.

"Noţiuni sfinte"

Noul subprefect şi-a început discursul în stil feminist, mulţumind pentru încrederea care i se acordă. "Consider că în instituţiile statului nu există diferenţe de tratament între bărbaţi şi femei", a spus ea, arătând că a fi femeie nu înseamnă doar "fragilitate şi slăbiciune".

Coste a adăugat că va păşi "în forţă" în noua funcţie şi îşi va respecta atribuţiile "prin aplicarea legii în litera şi spiritul ei", "cu competenţă şi implicare totală a problemelor care vor constitui aria mea de activitate". "Nu-mi propun să fiu spectaculoasă, pentru că munca în administraţia publică este una de rutină, dar îmi propun să fiu eficientă în tot ceea ce voi face. Cele două noţiuni sfinte pentru mine sunt: "competenţă" şi "colegialitate"", a spus ea, recitând practic acelaşi lucru pe care îl declarase şi în interviul acordat BIHOREANULUI, insistând totodată şi că îşi va pune la "bătaie" "forţa, echilibrul şi în primul rând competenţa".

O pierdere

Nu bine şi-a încheiat discursul noul subprefect, că primul care a "sărit" să-i ofere flori a fost şeful Gărzii de Mediu, Călin Mocan, cu un buchet de crini portocalii, iar apoi o colegă din Organizaţia de Femei a PDL i-a dat trandafiri portocalii, exprimându-şi mândria faţă de promovarea fostei şefe, dar şi tristeţea pentru "pierderea" suferită prin faptul că Adelina Coste a fost obligată să demisioneze din partid.

De altfel, întreaga atmosferă a fost una emoţionantă, între gânduri bune strecurându-se însă şi bâlbe. La un moment dat, prefectul Gavrilă Ghilea i-a rostit şi numele greşit, "botezând-o" în repetate rânduri "doamna Costea" în loc de Coste...

Absenţe notabile

La eveniment au luat parte, între foşti colegi de partid, colegi şi şefi de deconcentrate, şi soţul, respectiv sora Adelinei Coste.

Marii absenţi au fost preşedintele PDL Bihor, Ştefan Seremi, care a susţinut-o pe Adelina Coste pentru numirea în funcţie, şi preşedintele PDL Oradea, Dorin Corcheş, care s-a remarcat în ultimii ani susţinând conferinţe de presă alături de ea.

Săptămâna trecută, după ce Guvernul a numit-o ca subprefect (temporar, până la ocuparea funcţiei prin concurs), Adelina Coste a demisionat atât de la şefia organizaţiei de femei, cât şi din funcţia de secretar general adjunct al PDL Bihor, respectiv din cea de şefă a Cancelariei Prefectului.

Imagine reparată

După cum a mai relatat BIHOREANUL, decizia Executivului de a-l elibera din funcţie pe subprefectul Cristian Bitea şi de a-l trece pe un post de inspector guvernamental a survenit la scurt timp după ce şeful PDL Bihor, Ştefan Seremi, i-a trimis premierului Emil Boc o scrisoare prin care cere i-a cerut mazilirea lui Bitea şi care a fost prezentată, în exclusivitate, de ziarul nostru.

Seremi îi spunea premierului că Bitea a creat şi întreţinut la Prefectura Bihor "o situaţie intolerabilă, gravă şi periculoasă", care "a prejudiciat grav imaginea partidului". Mai mult, liderul PDL Bihor şi-a exprimat bănuiala că fostul subprefect ar "sifona" informaţii interne ale Prefecturii către secretariatul Consiliului Judeţean, condus de liberali.