Vicepreşedintele Judecătoriei, Cristian Danileţ, a anunţat, luni, că instituţia pe care o reprezintă se confruntă cu o acută criză de personal. „Aici activează 25 de magistraţi, iar 9 sunt lipsă din schemă. Prin urmare, judecătorii sunt supraîncărcaţi, pentru că trebuie să facă şi munca celorlalţi", a explicat Danileţ într-o conferinţă de presă.

La Judecătorie au fost soluţionate anul trecut 30.490 de cauze, iar comparativ cu anul 2008 creşterea a fost de 95,4%. „Această dublare se datorează şi modificărilor legislative, care obligă executorii judecătoreşti să vină la instanţă atunci când demarează procesul de executare silită, dar şi crizei financiare, faptului că mulţi oameni au datorii", a mai spus Danileţ.

Danilet.jpgÎn consecinţă, şi cauzele înregistrate pe judecător, într-o şedinţă de judecată, s-au înmulţit. „În penal sunt constante, în civil sunt în creştere. Pe cap de judecător sunt câte 20-40 de dosare, în penal, şi între 40 şi 70 în civil", a spus Danileţ.

Datorită acestui fapt, magistraţii orădeni au fost nevoiţi să rezolve mai repede dosarele, ceea ce nu este neaparat un lucru bun. „Asta se reflectă asupra calităţii sentinţelor, care sunt mai scurte, mai puţin detaliate. Plus că pot să apară greşeli. În 50-70 de sentinţe civile pe zi e imposibil să nu faci greşeli", a apreciat Danileţ.

Pe lângă supraîncărcarea cu dosare, lipsa de spaţiu îi obligă pe magistraţii orădeni să intre în sălile de judecată şi după amiaza, de 3 ori pe săptămână. „De multe ori se lucrează după program, chiar şi în weekend", a mai spus magistratul.

Vicepreşedintele Judecătoriei a amintit că, recent, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat un program de optimizare a muncii judecătorilor, pe bază de puncte, stabilind că un judecător nu are voie să acumuleze mai mult de 3250 de puncte într-un an calendaristic.

Numai că şi această grilă naşte altă problemă. „Punctele se dau funcţie de dosar. Or, dacă un judecător scoate câte 90 de puncte pe şedinţă de judecată, preconizăm că la jumătatea anului magistraţii orădeni nu ar mai putea prelua dosare noi şi ar da termene pe începutul anului 2011", a mai arătat Danileţ, adăugând că degrevarea judecătorilor a fi posibilă şi dacă orădenii ar apela la aşa-zişii mediatori, pentru a ajunge la o înţelegere cu partea aflată înconflict. „Judecătorul intervine aici doar să aprobe acea înţelegere, legal", a mai spus el.