Principele Radu şi-a lansat, vineri, la Oradea, cartea "Maşinile Regelui", dedicată uneia dintre pasiunile Maiestăţii Sale Regele Mihai al României. Evenimentul s-a petrecut la Lotus Center, la Librăria Diverta, şi a fost condus chiar de principii Radu şi de Nicolae, care şi-au făcut apariţia alături de patronul centrului comercial, Alexander Mudura.

Amintiri regeşti

Pe un ton firesc, deloc pompos, autorul a ţinut un scurt discurs, vorbind despre volumele care au precedat "Maşinile Regelui", scrise de alţi autori. Prima lucrare dedicată Regelui Mihai şi Casei Regale României este "Cartea Regală de Bucate", urmată de "Anul Regelui", "Muzica Regelui", o culegere de basme ale Reginei Maria şi "Jubileul Regelui", ultimul volum editat anul trecut şi dedicat împlinirii a 90 de ani de la naşterea lui Mihai Rege al României, în 25 octombrie 1921.

"Cartea Maşinile Regelui nu putea să apară fără «complicitatea» regelui. Ea conţine o serie de detalii pe care nu le ştia până acum nimeni, iar acum sunt la dispoziţia tuturor graţie Majestăţii Sale", a spus principele Radu, adăugând că această carte este, pe de altă parte, şi replica tipărită a Muzeului Regal al Automobilului de la Săvârşin, inaugurat la 25 octombrie 2011.

Cele circa 30 de persoane prezente la eveniment i-au sorbit, practic, fiecare cuvânt şi, cu toate că evenimentul nu a avut fastul celor de dinainte la care au participat cei doi, atmosfera a fost una elegantă. Singurele oficialităţi locale care au participat la lansarea de carte de la Lotus au fost preşedintele PSD Bihor Ioan Mang, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, şi şeful Direcţiei pentru Cultură, Lucian Silaghi.

După discurs, atât principele Radu cât şi Nicolae au dat autografe, au făcut fotografii cu toţi cei care şi-au dorit să se imortalizeze lângă ei, după care s-au retras discret spre restaurantul de la etajul complexului Lotus.

SPADA.JPGDe remarcat că pe toată durata vizitei la Lotus, Alteţele Lor au fost însoţite de un angajat al personalului de pază care purta pe o pernă de catifea roşie o spadă în miniatură, din argint masiv (foto), dăruită de Alexander Mudura.

Maşinile Regelui

Publicată de Editura Casa Veche, cartea Maşinile Regelui, a şasea în seria celor dedicate Casei Regale a României, vine să dezvăluie publicului o pasiune cunoscută a Regelui Mihai, dar cu detalii spectaculoase şi foarte puţin cunoscute. "Este o carte plină de mărturii smulse cu greu tăcutului rege. Regele, care dealtfel este un om tăcut, ne-a permis să împărtăşim lumii pasiunea sa, una simplă şi omenească. A iubit maşina cu pasiune şi admiraţie, de la cel mai modest model la cele de lux", a caracterizat-o principele Radu.

Volumul cuprinde o listă completă a tuturor maşinilor deţinute de suveranul României, prezentate prin prisma amintirilor care-l leagă pe suveran de acestea, toate ilustrate cu fotografii de epocă, unele dintre ele unice. Cartea mai cuprinde o secţiune de fotografii cu avioanele pilotate de Regele Mihai, extrase din arhiva personală a regelui, aranjată de acesta cu meticulozitate în mai bine de 70 de când a fost cuprins de pasiunea pentru motoare.

Dintre toate cele 38 de automobile prezentate în volum, în evidenţă iese doar unul, Jaguarul SS 100 Supersport, decapotabila cu două locuri care indiscutabil a fost maşina care i-a plăcut cel mai mult. Cartea poate fi achiziţionată de la librăria Diverta, din Lotus Center, sau online, pentru 39 de lei.