Măsura izolării la domiciliu dar şi cea a carantinei au fost suspendate în România şi implicit în Bihor în urma unei decizii a Curţii Constituţionale a României. Asta înseamnă că persoanele care până acum erau obligate să stea în solitudine se pot plimba libere pe oriunde. Atât ministrul Sănătăţii cât şi, local, Instituţia Prefectului Bihor le recomandă tuturor să nu o facă, ci să respecte în continuare izolarea. 

Izolarea, o "recomandare"

Prevederile legale privind cele două măsuri - izolarea la domiciliu şi carantina - au fost suspendate prin decizia nr. 458 a CCR, publicată joi în Monitorul Oficial. Decizia a fost luată la sesizarea Avocatului Poporului. Acum, Parlamentul şi Guvernul trebuie să pună în acord aceste prevederi cu dispoziţiile Constituţiei României. 

Începând din 2 iulie, astfel, românii nu mai pot fi trimişi în izolare la domiciliu sau în centrele de carantină şi, mai mult, cei care parcurgeau deja această etapă pot să o ignore. 

Instituţia Prefectului Bihor a transmis, vineri, o informare în acest sens, recomandându-le totuşi persoanelor care au fost în contact cu un caz de Covid-19 şi n-au finalizat perioada de izolare, precum şi celor care se întorc în ţară dintr-o zonă cu risc epidemiologic ridicat să rămână totuşi în izolare timp de 14 zile. 

Tuturor bihorenilor li se recomandă să poate corect masca în spaţii închise, să îşi spele frecvent mâinile cu apă şi săpun şi să folosească dezinfectanţi pe bază de alcool, să păstreze distanţa de 1,5 metri faţă de alte persoane, să cureţe periodic suprafeţele de contact (mânere, meese etc.). Totodată, în cazul apariţiei simptatologiei specifice Covid-19 persoanele în cauză trebuie să sune la 112. 

Totodată, potrivit Instituţiei Prefectului - chiar şi în condiţiile în care izolarea la domiciliu e suspendată - că, în situaţia în care, în decursul celor 14 zile de la revenirea în ţară sau de la ultimul contact cu un caz confirmat, persoanele devin pozitive pentru virusul SARS-CoV-2 riscă să intre sub incidenţa legii privind zădărnicirea combaterii bolilor. 

Proiect nou de lege

Într-o conferinţă susţinută vineri, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că izolarea trebuie să rămână o regulă de bază. Tătaru a spus că România are un număr crescut de cazuri în ultima săptămână şi se confruntă cu un început "de transferuri de pacienţi din terapiile intensive către alte spitale care au locuri".

"Tot ce ţine de carantină, de izolare la domiciliu rămân în continuare ca recomandări, atât pentru populaţia civilă, cât şi pentru corpul medical. Izolarea trebuie
să continue, iar recomandările pe care le-am făcut pentru toţi pacienţii asimptomatice sau cu simptome uşoare să rămână de bază", a spus Tătaru.

Ministrul a adăugat că autorităţile lucrează la un proiect de lege care va ajunge săptămâna viitoare la Guvern. În aceeaşi conferinţă, Tătaru a subliniat că măsurile de izolare sunt cele care au dus la rezultatele care au existat până acum. Acesta a mai atras atenţia că asimptomaticii externaţi 10 zile trebuie să rămână în izolare alte 4 zile acasă. "În pofida a tot ce se discută, a tot ce se întrevede pe fake news-uri, rămâne o regulă de bază. Pentru cei care primesc această recomandare de izolare rămâne, dincolo de decizia CCR, acel articol de zădărnicire a bolii", a atras atenţia Tătaru.

În ultima perioadă în România în fiecare zi au fost descoperite circa 300-400 de cazuri noi de Covid-19, mai multe decât în perioada stării de urgenţă. În multe zone se vede cum nici măcar cele mai simple reguli de distanţare şi igienă nu sunt respectate. "În acest moment nu avem acest pericol al stării de urgenţă. Gestionăm numărul de cazuri. Gândim, ca şi evoluţie, până pe 15 iulie, dacă e necesară prelungirea stării de alertă sau nu", a declarat Nelu Tătaru.